A fost semnat acordul nuclear cu SUA. „Vor fi repornite proiectele nuclear-energetice ale României”

334
A fost semnat acordul nuclear cu SUA. „Vor fi repornite proiectele nuclear-energetice ale României” - acordulcusua-1602424595.jpg

Articole de la același autor

Data de 9 octombrie 2020 va rămâne în istorie, ca un moment important pentru relansarea proiectelor nuclear-energetice de la Cernavodă şi a sectorului energiei nucleare civile din România, se arată într-un comunicat primit la redacţie din partea SN Nuclearelectrica SA. Parafarea Acordului de la Washington DC, între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, vizează, extinderea capacităţii Centralei nucleare CNE Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă.

„Guvernul Statelor Unite ale Americii și-a exprimat interesul de a prospecta instituții de finanțare care să sprijine finanțarea globală a proiectelor cu respectarea politicilor, procedurilor și a independenței decizionale a acestor instituții, această componentă financiară fiind inclusă în Acordul Interguvernamental”, se precizează în comunicat. Proiectul de Acord Interguvernamental urmează să fie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului Euratom. „Semnarea Acordului va atrage încurajarea şi promovarea industriei locale din România în proiectele de investiţii, şi se va dezvolta industria pe orizontală, mai ales că industria românească deţine expertiză în construcţia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizată la CNE Cernavodă atât în operare, cât şi pentru reactoarele viitoare”, a spus Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica SA. De asemenea, se mai are în vedere şi dezvoltarea programului nuclear civil din România prin facilitarea schimbului de expertiză tehnică, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară. Prin Acordul Interguvernamental se doreşte întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României. Aceste obiective corespund cu proiectele de investiţii al SNN, privind retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacităţii CNE Cernavodă. Energia nucleară va avea un rol esenţial în atingerea strategiei energetice a României pe termen lung, deoarece răspunde cerinţei UE de decarbonizare şi de a îndeplini ţintele de mediu prin eradicarea emisiilor de CO2. Prin operarea a două reactoare CANDU 6 se reduce eliminarea a 10 milioane de tone de CO2/an.

În acest context, ministrul Economiei, Virgil Popescu a semnat, vineri, în capitala Statelor Unite un memorandum cu Banca de Export-Import a SUA pentru o finanţare de 7 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic, inclusiv energie nucleară şi gaz natural lichefiat şi din domeniul infrastructurii-rutieră, cale ferată dar şi depozite de gaz. Virgil Popescu a transmis un mesaj cu această ocazie: „Ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astăzi că se pot obține parteneriate serioase, predictibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traiectorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a mai spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4805 secunde