Afacerea deceniului: amplasarea subterană a cablurilor de comunicații

675
3
Afacerea deceniului: amplasarea subterană a cablurilor de comunicații - enel1-1364480776.jpg
Localitățile României sunt obligate să-și construiască canalizații, pentru amplasarea subterană a rețelelor de comunicații. O impune HG nr. 490/2011 care completează regulamentul general de urbanism.

Actul normativ precizează: "În vederea păstrării caracterului specific al spațiului urban din intravilanul localităților se interzice montarea supraterană, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de alimentare cu apă, energie electrică, termoficare, telecomunicații, transport în comun, a automatelor pentru semnalizare rutieră și altele de această natură. Montarea echipamentelor tehnice prevăzute la alin. (3), se execută în varianta de amplasare subterană ori, după caz, în incinte sau în nișele construcțiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/construcțiilor și fără afectarea circulației publice."

Cei mai mulți furnizori de utilități (apă, energie termică și electrică, gaze) respectă aceste prevederi. Excepția o reprezintă societățile de telefonie fixă, de televiziune prin cablu și de furnizare a serviciului de internet.

Viitoarele rețelele de canalizații, de sute de kilometri la nivelul întregii țări, reprezintă o afacere grasă. Primăriile vor concesiona spațiul subteran pe 25 - 30 de ani și vor încasa redevențe. Cei ce vor investi în această infrastructură vor obține venituri importante, pe termen lung și sigure din închirierea canalizațiilor. De câștigat vor avea și firmele de construcții, furnizorii de cabluri, producătorii de piatră, ciment și asfalt, firmele care vor monta cablurile.

Ținând cont de amploarea infrastructurii la nivel național, de sumele aflate în joc și de efectele economice în lanț, aceste investiții pot fi considerate afacerea deceniului.

Întrucât primăriile nu au resursele necesare, rețelele de canalizații pot fi construite fie în parteneriat public-privat, fie exclusiv de către investitorii privați. Unele primării, printre care și cea din municipiul Constanța, au început pregătirile pentru lansarea proiectului de piață.

Afacerea a intrat în atenția Consiliului Concurenței, dat fiind implicațiile sale asupra mediului de afaceri. Prin construcția unei rețele de canalizații într-o localitate, se creează un monopol pe o perioadă de 25 - 30 de ani. Tocmai de aceea, licitația pentru selecția investitorului trebuie organizată astfel, încât să permită concurența neîngrădit, participarea tuturor celor interesați, nu doar a societăților de telefonie și de cablu. În prezent, instituția de concurență întreprinde o analiză care vizează toate primăriile din țară. Pe baza concluziilor rezultate, vor fi formulate recomandări, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Ioan Bădică, inspectorul de concurență coordonator pentru regiunea de sud-est.

Comentează știrea

europeanu
29 martie 2013
cascaval pentru hotul de mazare

La Constanta castiga pomacostu licitatia.

lexicon
29 martie 2013
se spune canalizari si nu canalizatii

...

Observator
30 martie 2013
Așa de târziu se pune în aplicare?

In sfârșit, poate scăpăm de aspectul urât al orasului, cu stâlpii de iluminat public precum "pomii de Crăciun". Orașele cu pretenții, de mult au realizat acest lucru, pentru ordonarea aspectului străzilor. La noi este precum în Pakistan și în Bangladesh. Lucrările fac parte din infrastructura orașelor și este o muncă deosebit de pretentioasă. Dacă nu se gândește bine de la început, dacă nu se prevăd și rezerve pentru viitoarele extinderi, va fi destul de complicat după aceea. În afară de instalarea în subteran a conductelor prin care vor fi trase cablele (electrice și Fibră Oprică), punctelor de conexiuni și repartitoare, mai trebuiesc instalate la suprafață, repartitoarele electrice. Referitor la "@lexicon", țin să-l atenționez că trebuie să folosească un dicționar tehnic mai nou, pentru a traduce operațiunea de instalare subterană a cablelor. Poate termenul "canalizație" nu este cel mai potrivit, dar așa este scris în documentația româneasca pentru astfel de lucrări. Canalizație=totalitatea conductelor pvc (dacă se optează pentru așa ceva) sau a canalelor/jgheaburilor prin care vor fi trase cablele subterane.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5871 secunde