Apel DISPERAT către Ministerul Muncii: „Salvați 700 de ocupații din România care riscă să dispară din septembrie”

54309
Apel DISPERAT către Ministerul Muncii: „Salvați 700 de ocupații din România care riscă să dispară din septembrie” - traditiascolilordemeseriipecaled-1691061594.jpg
„Salvați 700 de ocupații din România care riscă să dispară de la 1 septembrie, în urma unor decizii luate de autoritatea națională pentru calificări!”. Este mesajul transmis de Blocul Național Sindical, într-un apel disperat către Ministerul Muncii. Concret, susține sursa citată, două decizii ale Autorității Naționale pentru Calificări (nr. 257 și 258) prevăd eliminarea a unui număr de 661 de standarde ocupaționale, justificarea fiind că acestea n-au mai fost actualizate în ultimii 10 ani.


„Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat!”


În lipsa acestor standarde, de la data de 1 septembrie, furnizorii de formare profesională a adulților nu mai pot derula programe pentru aceste ocupații.
În plus, susține sursa citată eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională.


„Cu un deficit uriaș pe piața muncii de peste 300 de mii de lucrători, Guvernul – prin Autoritatea Națională pentru Calificări și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale -se pregătește să mai dea o lovitură forței de muncă din România!
Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat! Printre cele 700 de ocupații, se numără cele de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poștal, alpinist utilitar sau analist de informații.”, informează gandul.ro


„Efectiv, nu mai pot aduce forță de muncă nouă în domeniu”


,,Evident, există ocupații care nu mai sunt actuale într-un deceniu, dar sunt și ocupații pentru care nu a existat un proces de deteriorare în timp, precum cea de șofer, lutier sau manager. Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională.
Autoritățile de resort nu au gândit nicio soluție alternativă. Asta înseamnă că pentru ocupația de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor trebuie să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piață și au aceste atestate.


Efectiv, nu mai pot aduce forță de muncă nouă în domeniu. Nu înțelegem nici de ce sunt arhivate standardele ocupaționale pentru care actualizarea nu ar aduce nimic în plus, cum este ocupația de zidar, unde nu s-a schimbat nimic. Ea se practică la fel ca acum 15 sau 20 de ani.”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educație și Formare din cadrul Blocului Național Sindical, Radu Comșa.


„Ne întrebăm astfel cum vom folosi fondurile europene din Programul de Ocupare”


Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are la dispoziţie peste 200 de milioane de euro pentru zona de antreprenoriat social, pentru care tocmai au publicat ghidurile de finanţare, iar peste câteva zile se vor putea depune proiecte.


„Miile de cetățeni care vor dori să-și înceapă o carieră de antreprenor în economia socială vor trebui obligatoriu să obțină, în urma unui curs de calificare, diploma necesară. În condițiile date, nimeni nu îi va mai putea califica.
Asta pentru că nu se va mai putea forma personal calificat pentru ocupația de antreprenor în economia socială de la 1 septembrie. Ne întrebăm astfel cum vom folosi fondurile europene din Programul de Ocupare. Cu alte cuvinte, acest program va fi îngropat!”, se mai precizează în comunicatul remis presei.


„Ne întrebăm cum se va putea asigura formarea celor 15.000 de persoane acum?”
„Un alt exemplu este cel al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care și-a propus să formeze profesional 15.000 de asistenți maternali. Și această ocupație este propusă pentru eliminare de la data de 1 septembrie. Ne întrebăm cum se va putea asigura formarea celor 15.000 de persoane acum?


În acest context, Blocul Național Sindical face un apel către ministrul Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona Bucura-Oprescu să ia măsurile necesare care să conducă la abrogarea, în regim de urgență, a celor două decizii emise de Autoritatea Națională pentru Calificări”, conchide informarea Blocul Național Sindical.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.415 secunde