Apele reziduale urbane vor fi utilizate pentru irigarea terenurilor agricole

215
Apele reziduale urbane vor fi utilizate pentru irigarea terenurilor agricole - apelerezidualeurbane-1527614789.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 28 mai 2018, Comisia Europeană a propus noi norme care să stimuleze și să faciliteze reutilizarea apei pentru irigații agricole. Ele vor ajuta fermierii să valorifice cel mai bine apele reziduale nepotabile, diminuând deficitul de apă și protejând, totodată, mediul și consumatorii.

Comisarul Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: "Toată lumea are numai de câștigat de pe urma acestei propuneri. Agricultorii noștri vor avea acces la o alimentare durabilă cu apă pentru irigații, consumatorii vor ști că produsele pe care le consumă sunt sigure, iar întreprinderile noastre vor descoperi noi oportunități. Însă cel mai mult va avea de câștigat mediul nostru înconjurător, întrucât propunerea contribuie la o mai bună gestionare a resurselor noastre cele mai prețioase, și anume apa".

Comisia propune introducerea unor:

- cerințe minime pentru reutilizarea apelor reziduale tratate, care provin de la stațiile de epurare a apelor reziduale urbane, vizând elementele microbiologice (de exemplu, nivelurile de bacterii E. coli); - cerințe în materie de monitorizare permanentă și în vederea validării. Stabilirea unor cerințe minime va asigura faptul că apa recuperată și tratată în conformitate cu noile norme va fi sigură pentru irigații.

Comisia Europeană solicită ca publicul să aibă acces la informații online cu privire la practica reutilizării apei aplicată în statul lor.

În prezent, reutilizarea apei este practicată în UE cu mult sub potențialul său, în pofida faptului că impactul asupra mediului și energia necesară pentru extragerea și transportul apei dulci sunt mult mai mari. În plus, o treime din terenurile din UE suferă de stres hidric pe tot parcursul anului, iar deficitul de apă rămâne o preocupare serioasă pentru multe state membre.

De asemenea, este probabil ca frecvența din ce în ce mai mare a apariției unor fenomene meteorologice imprevizibile, de exemplu secetele severe, să aibă consecințe negative atât asupra cantității, cât și asupra calității resurselor de apă dulce.

Noile norme au scopul de a ne asigura că valorificăm în mod optim apele tratate provenite de la stațiile de epurare a apelor reziduale urbane, oferind o alternativă fiabilă de alimentare cu apă. Prin faptul că apelor reziduale nepotabile li se conferă o utilitate, noile norme vor contribui, de asemenea, la reducerea costurilor economice și de mediu legate de crearea unor noi infrastructuri de alimentare cu apă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5992 secunde