Aplicațiile nanotehnologiilor, la fabrica Novus, din Constanța

557

Articole de la același autor

Înființată în luna mai 1991, firma Novus SRL, din Constanța, este singurul producător român de instalații de irigat de mare capacitate, de motopompe și agregate de pompare pentru irigații, desecări, acvacultură, pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor inundațiilor.

Deși de talie mică, având doar 50 de lucrători, Novus este o companie inovativă. Portofoliul său cuprinde 86 proiecte proprii pentru produsele aflate în fabricație. Clienții din România, Bulgaria și Ungaria apreciază nivelul tehnic și calitatea înaltă a produselor sale.

Potențialul creativ al SC Novus este recunoscut pe plan național, prin atestatul pentru desfășurarea activității de cercetare științifică.

"În prezent, avem în derulare proiectul "Nanocompozite complexe pe bază de carbon și titan pentru aplicații industriale", în parteneriat cu Facultatea de Fizică, din cadrul Universității "Ovidius", Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, de la Măgurele. Partea de aplicații industriale, din proiect, ne revine nouă, inclusiv punerea la dispoziție a materialelor pe care se vor aplica tehnologiile moderne. Proiectul se întinde până în iulie 2016.

Avem aprobat, de asemenea, proiectul "Nanoplex", cu participare internațională și cu durata de cinci ani, în care nouă ne revine rolul de lider de proiect. Și acesta este realizat cu finanțare europeană" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", inginerul mecanic Mircea Măgureanu, patronul firmei Novus.

Trebuie să știți, stimați cititori, că studiul nanotehnologiilor reprezintă un domeniu de vârf al cercetării științifice mondiale. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană îi acordă o atenție deosebită și, mai ales, finanțare.

"Ar trebui să fim bucuroși că ne numărăm printre cei ce lucrează la asemenea proiecte - spune Mircea Măgureanu. Cu toate acestea am un sentiment de mare tristețe că o unitate de capacitate mică cum este a noastră a ajuns să fie printre puținii purtători de cuvânt ai producției din județul nostru, în domeniul cercetării științifice. În urmă cu 25 de ani, când industria românească era puternică, nici nu îndrăznea o unitate de talia lui Novus să se gândească la activitatea de cercetare - dezvoltare. Vă dați seama unde s-a ajuns?"

Când intri în curtea fabricii, se poate observa tricolorul pictat pe zidurile halelor de producție. La reverul inginerului Măgureanu strălucește o insignă care reprezintă steagul țării.

"Eu port drapelul României, cu sfințenie, deși statul român, guvernul, administrația n-au făcut nimic pentru fabrica Novus, pentru acești oameni care pun atâta pasiune. N-au făcut nimic pentru industrie în general. Am ajuns să fim săracii Europei, o țară de asistați social. Guvernanții nu se gândesc că soluția este să creăm locuri de muncă, susținând industria."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Mai 2015
Stire din Economie : Dezindustrializarea României
Sâmbătă, 09 Mai 2015
Stire din Economie : Industria e pe val
Sâmbătă, 09 Mai 2015
Stire din Economie : Comenzi noi mai multe în industrie
Sâmbătă, 21 Martie 2015
Stire din Economie : Albania vrea curent electric din România
Joi, 05 Februarie 2015
Stire din Economie : Curs de engleză pentru afaceri
Pagina a fost generata in 0.6447 secunde