Criza de lucrători calificați lovește România

503
3
Criza de lucrători calificați lovește România - crizadelucratori-1429540388.jpg

Articole de la același autor

Într-un articol publicat în cotidianul "Cuget Liber", pe data de 12 aprilie 2013, afirmam următoarele: "Piața forței de muncă pare calmă, dar liniștea ei ascunde mari tensiuni latente. Începând din 2015 - 2016, când se va relua ciclul creșterii economice la nivel global, criza de lucrători calificați va reizbucni cu mai mare putere. Va fi pregătită economia românească să-i facă față?"

Previziunile s-au adeverit. În 2015, cererea de lucrători calificați a explodat. Aproape că nu există sector al economiei care să nu aibă nevoie de forță de muncă. Rubricile de mică publicitate ale ziarelor și site-urile specializate mustesc de oferte.

Pe data de 20 aprilie 2015, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, erau înregistrate oferte pentru 14.787 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt în București și județele din vestul și centrul țării. Spre exemplu: București - 2.313 posturi; Cluj - 2.280 posturi; Arad - 1.052 posturi; Argeș - 801 posturi. În Dobrogea, oferta este semnificativ mai mică: Tulcea - 205 posturi; Constanța - 163 posturi.

Circa 85% dintre ofertele de la nivel național se adresează lucrătorilor calificați, cu pregătire medie, 5% - celor calificați, cu pregătire superioară, iar 10% - lucrătorilor necalificați.

Sunt la mare căutare lăcătușii, sudorii, mecanicii și mecanicii auto, instalatorii sanitari, croitorii, zidarii, zugravii, tâmplarii, alpiniștii utilitari, bucătarii, ospătarii, barmanii și asistentele medicale. Dar și inginerii de diferite specialități, economiștii, juriștii, medicii, farmaciștii și specialiștii în IT și comunicații.

Frecvența mare cu care se repetă anunțurile demonstrează că pe piață nu există mâna de lucru calificată solicitată. Cel mai elocvent exemplu este cel al industriei navale, care nu reușește să găsească muncitori calificați în meseriile de sudor, tubulator, lăcătuș constructor naval, macaragiu și schelar.

În județul Constanța, creșterea cererii de lucrători calificați se manifestă mai ales în apropierea și în timpul sezonului estival. În prezent, industria turismului a inundat ziarele cu oferte de locuri de muncă pentru: bucătari și ajutori de bucătari, barmani, ospătari, recepționere, cameriste și vânzători.

Dar cel mai semnificativ fapt este că nu doar în activitățile cu locuri de muncă sezoniere se manifestă criza de lucrători calificați, cât mai ales în domeniile care oferă locuri de muncă permanente, pre-cum: industria navală, industria portuară, sectorul construcțiilor (care a început să își tureze motoarele) și serviciile pentru populație (croitorii, spălătorii și service-uri auto, agențiile imobiliare).

Situația actuală începe să semene tot mai mult cu cea din anii 2005 - 2008. În perioada de creștere economică, piața forței de muncă scârțâia din toate încheieturile. O apăsau dezechilibrele dintre cerere și ofertă. Patronii români erau disperați. Așteptau cu locurile de muncă pe tavă, dar nu aveau mușterii. Ofertele de job-uri de la "mica publicitate" erau pe alese. Nu era meserie sau nivel ierarhic în care să nu fie posturi vacante. Economia avea o foame de lup, dar nu găsea personal calificat.

Oamenii de afaceri se uitau cu disperare la investiții, la clădiri și birouri, la utilajele, instalațiile și sculele înțepenite în nemișcare. Unde este armata de rezervă a economiei, se întrebau patronii? Unde sunt șomerii? Unde sunt tinerii absolvenți ai universităților, școlilor postliceale și profesionale?

Marea recesiune din perioada 2009 - 2012, cu avalanșa de concedieri, a temperat în mare măsură foamea de lucrători calificați. Dar perioada de calm de pe piața muncii nu a fost folosită pentru rezolvarea dezechilibrele. Planurile de învățământ sunt, în continuare, necorelate cu nevoile economiei naționale, care, la rândul ei, e incapabilă să-și determine necesarul de forță de muncă pe termen scurt, mediu și lung. Din acest motiv, "producția de diplome" din multe specializări are desfa-cere redusă pe piața muncii, unitățile de învățământ fiind adevărate fabrici de șo-meri.

În perioada de relansare a economiei globale, migrația forței de muncă contribuie decisiv la adâncirea crizei. Ofertele din străinătate au început să apară pe piața constănțeană. Sunt solicitați fierari, zidari și dulgheri pentru Israel, cameriste, infirmiere și menajere, pentru Italia. Angajatorii români vor face cu greu concurență celor străini, care vin cu oferte salariale mult mai generoase. 

Comentează știrea

Sergiu
21 aprilie 2015
In UE prea devreme

Din moment ce ne-am aliniat cu preturile la UE si salariile calificatilor sunt la nivelul tarilor africane subdezvoltate,inseamna ca de fapt nu e nevoie de muncitori calificati,ci doar dsclavi care accepta sa fie platiti oricum,de oameni care sa accepte ca de fapt nu sunt calificati si nu merita salarii decente. Atunci,se pleaca in strainatate unde si platiti mai prost fata de nativii de acolo,tot e infinit mai bine decat in tara.

Claudia
21 aprilie 2015
Reorientare forța munca

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

AGtzmESdVXpQDmpu
5 mai 2016
XRgFvfMOjGOzniTw

VgMvmQ khnximlhwcdj, [url=http://onoqqufmsvvk.com/]onoqqufmsvvk[/url], [link=http://fdkaovldnlcv.com/]fdkaovldnlcv[/link], http://atfkqwuvebwc.com/

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Aprilie 2015
Stire din Social : "Constanța are ce să arate!"
Pagina a fost generata in 0.5245 secunde