Atenție! Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional de la 1 ianuarie 2023

672
3

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional, ca urmare a modificărilor aduse de OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precizează Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța.

Opțiunea pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se poate face doar dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

- au realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

- capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;

- agentul economic nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești;

- microîntreprinderea a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;

- are cel puțin un salariat, cu excepția situației prevăzute la art. 48 alin. (3);

- are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezentul articol.

Dacă o microîntreprindere nu mai îndeplinește condiția de a avea cel puțin un salariat cu contract individual de muncă cu normă întreagă în cursul anului fiscal, aceasta va trece la sistemul de impozitare pe profit începând cu trimestrul în care condiția respectivă nu mai este îndeplinită. Pentru a aplica în continuare regimul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, aceasta are la dispoziție 30 de zile de la încetarea raportului de muncă pentru a angaja un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată de minimum 12 luni sau pe o perioadă nedeterminată.


Dacă oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, aceștia vor trebui să stabilească societatea/societățile care ies de sub incidența acestui sistem de impozitare, începând cu trimestrul în care este înregistrată această situație. De asemenea, cei în cauză vor trebui să depună declarația de mențiuni la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data ieșirii firmelor din sistemul de impunere pe venitul microîntreprinderilor.

Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare oricare dintre activitățile excluse menționate în lege datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.

Persoanele juridice comunică organelor fiscale competente ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie, inclusiv, a anului fiscal următor.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, se abrogă Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, iar contribuabilii care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621 5629 și 5630 pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, fără îndeplinirea condițiilor mai sus prezentate, precizează Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța.



Comentează știrea

Harnicia Tineretii
17 decembrie 2022
Vrednicia de Birou

Imaginea e superba, parca desprinsa din basma. Adica AJPFS iti ofera monitor performant, tastatura asortata si Sanziana cu suflet bun isi calibreaza dioptriile. E grabita, se termina programul si plin de hirtie pe masa. Ceasca de contrast indica la schimb de vizor cu perechea de rezerva, sa fie in buna armonie cu dublura de ghiveici. De remarcat si pozitia strategica pe stare de absortie a transpiratiei genialitatii native. (motivul esential pt. care oglinda trebuie privita doar in momente luciferesc-eminesciene). Pt, pasionatii de arta, se poate dezvolta si cu motivul ceasului in corelatie cu taina cutiei negre.(mitul zburatorului, adica al spiritului ocrotior de frumusete cifrica)

Sfiala de Statuie
17 decembrie 2022
Visul Scheletului de Inversiune

La portavoce de ceasca pe ritm de toba muta apare inchipuirea nocturna a intelegerii de alfabet dominant. Hartiile sint schemele de lupta tactica pe reteaua de submarina de orbita. (comenzile cu butoanele esentiale marcate cu verde fosforescent [interceptare mesaj de Cristina la Nasturas]). Elixirul puterii ascuns in borcanul cu smantanta (albLuminos cu dop marin). Patrulaterizare cu interceptare centru de comanda (cei 3A - autentificare, autorizare si contabilitate). Adica Povesti de Adormit Imaginatia in asteptare de Arbore Bine Balansat pe Negru. (pe saturatie puternica se iveste pe LCD dreapta sus granita circulara tot Marina, ca e cu Delfinul si asa e ordinul). Mai sint si alte coincidente tot asa cu sens de Noapte Buna Copiii Patriei Romane fara Stema pe Steag, etc. Maine, tot la fasole cu carnat ca doar e sezonul ! ["Sfiala de Statuie" - aici e moralitate de inteligenta cu daruire fara de voie a sufletului]

Taina celor 8
18 decembrie 2022
Magia Ecranului fara Alimentare

Pe surogat de birou, zice lumina artificiala fara forta pe afisaj. Adica e si vointa, nu doar vrednicie. Cu paravanul ridicat (sau fereastra deschisa) zice competenta pe analiza cifrica prin cunoasterea tainei bunei aproximari de numere mari din tabloul de 2x2 (cu 12x7 segmente). Practic, pt. mine e suficient doar lecturarea rapida a celor 2 coperti, care exprima clar Frumusetea Statistica a Personalitatii Agregatului Economic Romanesc !

Pagina a fost generata in 1.7331 secunde