Avem cel mai scump zahăr din regiune!

86
Avem cel mai scump zahăr din regiune! - zahar-1372931367.jpg

Articole de la același autor

Prețul mediu de retail al unui kilogram de zahăr este de 1,6 dolari în România, fiind de peste patru de ori mai mare decât cel la care este tranzacționat pe bursă, respectiv de 35,9 cenți pe kilogram, la sfârșitul lunii iunie, se arată într-o analiză a XTB România, făcută publică de Agerpres. 




"Prețului de retail al zahărului a crescut în continuu începând cu anul 2006, deși pe bursă cotațiile zahărului au scăzut constant în ultimii doi ani. Spre exemplu, la începutul lunii iunie a acestui an zahărul se tranzacționa pe bursă la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, de 28,6 cenți pe kilogram, cu aproximativ 40% mai puțin față de 2011. În toată această perioadă, contrar evoluției de pe piața bursieră, prețul de retail a crescut cu aproximativ 25%. Totuși, chiar și în aceste condiții, vânzările de zahăr au continuat să crească în România, atât către retaileri, cât și către producătorii de băuturi răcoritoare. Spre exemplu, Agrana, unul dintre cei mai mari actori de pe piața zahărului, a înregistrat anul trecut, pe piața locală, o creștere a vânzărilor cu 19,8%", se spune în analiza XTB România. 


Potrivit aceleiași analize, același trend de creștere a prețurilor de retail poate fi observat și în alte state europene, dar nu de aceeași amplitudine ca în România. Mai mult, în toate aceste țări, zahărul se vinde mai ieftin decât în România. Astfel, în Polonia prețul mediu de retail al unui kilogram de zahăr este de 1,2 dolari, în Cehia este de 0,9 dolari, iar în Bulgaria de 1,4 dolari. 


Analiștii XTB România arată că prețul din magazine este ridicat în România și din cauza nivelului TVA, practicat nediferențiat la produsele de bază, acestea fiind taxate similar celorlalte bunuri, cu 24%. "Spre deosebire de țara noastră, în majoritatea țărilor membre ale UE se aplică o cotă redusă de TVA la alimentele de bază, cuprinsă între 5% și 20%. Totuși, chiar și excluzând contribuția TVA-ului, prețul în România rămâne cel mai ridicat din regiune (1,3 dolari în România, comparativ cu 1,1 în Polonia, 0,8 în Cehia, 1,2 în Bulgaria). Chiar și în Ungaria, singura țară europeană care practică un nivel al TVA-ului mai ridicat decât în România, aplicabil inclusiv în cazul alimentelor de bază, zahărul se vinde mai ieftin, respectiv cu 1,4 dolari pe kilogram", precizează analiștii XTB România. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Mai 2013
Stire din Economie : Se scumpește carnea de porc!
Marţi, 12 Februarie 2013
Stire din Economie : Carburanți mai scumpi
Miercuri, 29 Mai 2013
Stire din Politică-Administrație : Noul COD FISCAL scumpește BEREA
Pagina a fost generata in 0.3934 secunde