Jaf la drumul mare!

Concurs Băncile fură banii românilor prin comisioane abuzive

518

Articole de la același autor

După ce a fost amendată cu 60.000 lei de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Bancpost a anunțat că va renunța la comisionul ilegal de 0,59% din sold, comision care nu era trecut în contracte.
"Oficialii Bancpost au spus că își vor anunța clienții că acest comision nu se mai aplică, întrucât era incorect din punct de vedere legislativ", au declarat reprezentanții ANPC.
Încercarea de a contacta conducerea Bancpost, pentru o poziție oficială, a eșuat cu eleganță. De la InfoLine am primit două numere ale sediului central, care s-au dovedit a fi de fapt numerele unei agenții din București. La adevăratul sediu, toate liniile au fost ocupate pe toată durata zilei de ieri.
La jumătatea lunii octombrie, ANPC a verificat 20 de instituții financiare, descoperind nereguli la 14 dintre ele. S-au dat amenzi totale de 150.000 lei, la Banca Românească, BCR, fosta ABN Amro Bank (preluată de Royal Bank of Scotland), Volksbank, Credit Europe Bank, Unicredit Țiriac Bank, Piraeus Bank, Raiffesen Bank, BRD, CEC, Bancpost, OTP Bank România, Libra Bank și Banca Carpatica.
Motivul: băncile modificau dobânzile și comisioanele, în timpul derulării contractelor, fără a-și anunța în prealabil clienții. Pe lângă jaful pe față, inspectorii ANPC au mai descoperit și că angajații băncilor foloseau un limbaj grosolan și refuzau să preia reclamațiile oamenilor.
Noile reglementări propuse de ANPC obligă băncile să își informeze constant clienții în legătură cu orice modificare a clauzelor contractuale, cu 30 de zile înainte de a face schimbările. De asemenea, băncile nu vor mai avea voie să modifice comisioanele sau să introducă altele noi. Clienții au dreptul de a refuza noile condiții, putând achita creditul fără a plăti comisionul de rambursare anticipată. Prevederile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Instituțiile financiare care nu respectă legea vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 50.000 lei… penalități mult prea mici, comparativ cu sumele de bani furate fără nicio jenă de la mii de români.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7497 secunde