BNR: Economia a intrat în faza de stagnare

174
BNR: Economia a intrat în faza de stagnare - bnreconomiaaintratinfazadestagna-1657201947.jpg

Articole de la același autor

Rata anuală a inflației și-a accelerat creșterea în aprilie – mai 2022 mai mult decât s-a anticipat, urcând la 14,49%, informează Banca Națională a României. Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată mai cu seamă de scumpirea consistentă și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale.

Activitatea economică s-a intensificat în trimestrul I 2022 mai puternic decât s-a anticipat, crescând cu 5,2% față de trimestrul IV 2021, când s-a majorat cu 1,0%, comparativ cu intervalul precedent.
 

Dinamica anuală a produsului intern brut s-a mărit în trimestrul I 2022 la 6,5%, semnificativ mai mult decât s-a anticipat.

Totodată, exportul net și-a anulat în acest trimestru contribuția negativă la dinamica anuală a PIB, în condițiile în care creșterea variației anuale a volumului exportului de bunuri și servicii a devansat-o pe cea a volumului importului. Soldul negativ al balanței comerciale și-a reaccelerat însă creșterea în termeni anuali, preponderent pe fondul evoluției relativ mai nefavorabile a prețurilor importurilor, iar deficitul de cont curent și-a accentuat considerabil trendul de adâncire în raport cu perioada similară a anului trecut, inclusiv ca urmare a deteriorării puternice a dinamicii soldului balanței veniturilor primare, pe seama ieșirilor de profituri reinvestite și de dividende distribuite.


Evoluțiile recente sugerează o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrul II, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, implicând o scădere considerabilă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, susține raportul BNR.

Efectivul salariaților din economie a continuat să crească în martie-aprilie, într-un ritm ceva mai alert, datorită angajărilor din sectorul privat, iar rata șomajului s-a redus gradual, până la 5,4% în luna mai. Totodată, deficitul de forță de muncă raportat de companii și-a accelerat creșterea în trimestrul II, tinzând să se apropie de nivelurile anterioare pandemiei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1757 secunde