Care material de construcții e mai sănătos: BCA-ul sau cărămida?

18602
28

Articole de la același autor

Care este materialul de construcție cel mai potrivit pentru locuința visurilor noastre? La prima vedere, decizia pare simplă. Avem doar două opțiuni serioase: clasica cărămidă și mult mai tânărul beton celular  autoclavizat (BCA)


În realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate. Dacă îi ascultăm pe producătorii de materiale, arhitecți și constructori constatăm că părerile sunt împărțite, fiind influențate de interese. De aceea, alegerea noastră trebuie să fie ghidată mai curând de fapte, de criterii obiective, de rezultatele cercetărilor științifice.


Cărămida din argilă arsă are o istorie de mii de ani, timp în care a concurat cu succes alte materiale de construcție, precum piatra, chirpiciul și lemnul, impunându-se grație performanțelor sale: rezistență la compresiune și la foc, caracterul ecologic 100%, un grad ridicat de izolație termică și fonică, de rezistență generală și seismică a clădirilor. 


Pe lângă ea, BCA-ul este un prunc. Are doar 93 de ani de existență. Actul său de naștere datează din 1923, mamă și tată fiindu-i arhitectul suedez Johan Axel Eriksson. Din fașă, BCA-ul a demonstrat că este un copil teribil, dotat cu calități superioare bunicii cărămidă. 


Pe baza datelor cercetărilor științifice, specialiștii au stabilit că, în comparație cu celelalte materiale de zidărie, BCA prezintă cel puțin 12 mari avantaje, printre care: faptul că este un bun izolant termic și fonic, că nu permite infiltrarea apei prin structura sa, nu face condens și nu favorizează dezvoltarea ciupercilor, are rezistență mare la foc, nu este poluant, are o greutate specifică mică, nu necesită structuri de rezistență costisitoare, determină economii importante la trasport și la manopera în construcții.


Grație calităților sale, pruncul BCA a început să înghită felii tot mai mari din piață, în dauna celorlalte materiale de construcții. În anul 1978, în România, producția națională de BCA deținea o pondere de 27% în rândul materialelor de zidărie utilizate, pentru ca în 2003 să ajungă la 41%. 


O cercetare finalizată în 2015, de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, vine cu noi date în disputa dintre adepții BCA-ului și ai cărămizii. În cadrul studiului au fost evaluate caracteristicile de radioactivitate ale mai multor materiale de construcții: var, ipsos natural, mortar, BCA, beton, diverse roci, agre-gate de balastieră, cărămidă din argilă arsă și argilă. 


Cercetarea pornește de la premisa că toate materialele de construcții au o radioactivitate naturală (conțin o anumită cantitate de radionuclizi). Având în vedere că majoritatea oamenilor petrec 80% din timp în interiorul clădirilor (acasă, la serviciu, la cumpărături, în spațiile de recreere), expunându-se la radioactivitatea naturală provenită din materialele de construcții, este important să se cunoască caracteristicile radioactive ale acestora.


Materialele derivate din roci și soluri conțin radionuclizi naturali din seriile 238U (uraniu) și 232Th (thoriu) precum și radioizotopul 40K (potasiu). În seria uraniului, segmentul de dezintegrare care începe cu 226Ra (radon) este cel mai important. Radonul face parte din seria radioactivă a uraniului și este prezent în materialele de construcții. Fiind un gaz inert, radonul poate ajunge cu ușurință în mediile solide, așa cum sunt materialele de construcții. Nu trebuie să ne alarmăm: doar o fracțiune din radonul produs în volumul acestor materiale ajunge la suprafața lor externă, fiind eliberat în aerul din interiorul încăperilor în care trăim. 


Uniunea Europeană și România au reguli stricte privind producerea, importul și furnizarea de materiale pentru con-strucția de locuințe și alte clădiri sociale. Sunt stabilite anumite concentrații admise de radon, thoriu și potasiu în interiorul clădirilor. În țara noastră, normele sunt chiar mai restrictive. Dacă la nivelul Uniunii Europene, limita maximă a indicelui de radioactivitate admisă este 1, în România limita a fost coborâtă la 0,5. 


Potrivit studiului, valorile medii ale indicilor de radioactivitate ai materialelor analizate (stabilite prin măsurători de laborator) sunt următoarele: vată minerală (0,0235), lemn (0,0473), BCA (0,22), ghips carton (0,48), cărămidă (0,87). Trebuie precizat că, în cazul fiecărui tip de material s-au făcut măsurători pe mai multe sortimente, stabilindu-se o valoare medie. 


Cercetătorii nu se grăbesc să tragă concluzii definitive, considerând că studiul mai trebuie aprofundat. În această etapă, s-a evidențiat că, la toate materialele, concentrațiile radionuclizilor de radiu, thoriu și potasiu se încadrează în zona de valori de la mediu la maxim acceptată în Uniunea Europeană, fără însă a depăși valorile maxime. Dar un lucru este cert, spunem noi: studiul a arătat negru pe alb că BCA-ul are un indice mediu de radio-activitate naturală de aproape patru ori mai mic decât al cărămizii. Iar acest aspect este extrem de important pentru sănătatea noastră. Când veți lua decizia privind viitoarea locuință, gândiți-vă și la studiul universitarilor din Iași.


Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Nicio masa fara....
6 iunie 2016
Peste oceanic !

Nicio casa fara reclamele de la Cuget Liber ! E bine sa-i lasati pe ingineri si pe arhitecti sa-si dea cu parerea.Dumneavoastra,cei de la Cuget Liber,puneti un semn,o sacoșa ceva,o sticla de lapte,pastrati-va rândul la ușa lui Fagadau.Azi e zi de omagii.Nu scapati momentul.Cat priveste reclamele este bine sa le cantariti bine.Nu uitati ca omul simplu a inteles din articolul de fata ca BCA-ul este sanatos si caramida este radioactiva,ca d-aia s-a imbolnavit el .Asa a spus la Cuget Liber.

gica contra
6 iunie 2016
Toata lumea stie ...

... ca BCAul este mai radioctiv decat caramida! Numai Muget Liber va indeamna sa bagati bani in buzunarele fratilor Dusu de la Celco! De ce oare?

Glenn
6 iunie 2016
împrumuturi de afaceri garantate

Ai nevoie de un împrumut de afaceri? Numele companiei noastre este de servicii financiare limitate Sion, vom da împrumuturi pentru clientul interesat care caută pentru împrumuturi pentru a îmbunătăți afacerile lor, vă putem ajuta cu un împrumut de până la 15 € milioane de euro. noi oferim credite la rata dobânzii de 3%. Noi vă putem ajuta de ai bani de împrumut, pentru a începe o afacere sau pentru a extinde afacerea dvs. existente, noi oferim credite personale, credite auto, credite de afaceri, credite ipotecare, credite agricole sau un împrumut pentru orice motiv, etc Dacă aveți nevoie de un împrumut de astăzi contactați-ne. Ne putem împrumuta până la 15 milioane de euro. ne e-mail pentru a aplica: [email protected]

Doamna Nora
16 octombrie 2016
Credite accesibile

Ai nevoie de un împrumut de urgență? esti in datorii? ai nevoie urgent de împrumut pentru finanțarea afacerii dumneavoastră?, ai fost refuzat de banca dvs., vă faceți griji nici mai mult, serviciile noastre sunt împrumuturi Quick, Easy & Secure acum în orice circumstanțe. Împrumuta până la 2.000 euro - 1.000,000 euro azi! Contactati-ne cu informatii împrumut la acest e-mail: [email protected] Notă: Vă va aștepta un răspuns preliminar și finanțare în 24 de ore Cu stimă. Doamna Nora

Jerry Carl
25 februarie 2017
Oferta de împrumut de urgență

Buna ziua Sunt dl Jerry Carl creditor împrumuturi private, și sunt aici pentru a face visele tale sa devina realitate pentru a obține un împrumut. Ai nevoie urgent de un împrumut? Ai nevoie de un împrumut pentru a plăti datoriile? Ai nevoie de un împrumut pentru extinderea afacerii dvs. sau de a începe propria afacere, Suntem aici pentru tine, cu o rată scăzută a dobânzii de 2% și puteți obține un credit de 5.000 $ la $ 100,000,000.00 valoarea creditului maxim și durata creditului de până la 30 de ani . vă rugăm să ne contactați la adresa noastră de e-mail [email protected]

Dl Miller Porter
7 aprilie 2017
împrumut

ai nevoie de nici un fel de împrumut ?? dacă da, atunci contactați-mă astăzi pentru un împrumut rapid la rata dobânzii de 3% de e-mail [email protected] +2349057519652 [email protected] http://millerporter102.wix.com/potterfirms Dl Miller Porter

Jerry Carl
22 aprilie 2017
Ofertă de împrumut de urgență, Aplicați acum

Bine ați venit la firma de împrumut Jerry Carl, Oferim împrumuturi persoanelor fizice din întreaga lume. Oferta noastră de împrumut este disponibilă pentru persoanele cu credit rău și fără plasarea garanțiilor pentru a obține un împrumut, Oferim împrumuturi cu o rată a dobânzii scăzută de 2% și puteți obține un credit de 3.000 până la 900.000.000,00 $, suma maximă a împrumutului și durata de împrumut de până la 40 de ani. Oferim împrumuturi în orice monedă, Oferim diferite tipuri de împrumuturi persoanelor fizice. Imprumuturi personale Împrumuturi de împrumut Credite pentru investitori Credite auto Împrumuturi de consolidare a datoriilor Împrumuturi de afaceri Împrumuturi internaționale Clientul interesat trebuie să completeze detaliile aplicației de mai jos - APLICAȚII DETALII Numele complet ______________ Suma împrumutului necesară _______ Durata împrumutului: _________ Numar de telefon:__________ Stat:_________________ Venit lunar:________ Țara: ___________ De îndată ce primim corespondența, Vă vom trimite termenii și condițiile noastre de împrumut. SALUTARI. Jerry Carl E-MAIL ADRESA ------- [[email protected]] SAU VIZITA SITE-UL SITE-UL LA [https://jerrycarlloans.wixsite.com/jclf]

HELEN WILSON
29 aprilie 2017
LOAN OFFER

Buna, Sunteți financiar în jos? În căutarea împrumutului pentru a vă stabili afacerea, a plăti datoriile sau ați fost respinsă de bănci și de alte instituții financiare, sunteți la locul potrivit aici la Garanția Creditelor TRUST oferim orice tip de împrumut companiilor și persoanelor fizice la un preț scăzut și accesibil O rată de 2% și am început acest program de împrumut pentru eradicarea sărăciei și crearea de oportunități pentru toți și pentru a vă permite să vă dezvoltați și să vă revigorați afacerea. Contactați-ne astăzi prin e-mail la: ([email protected]) APLICAREA DATELOR Numele complet: _______________ Țară: __________________ Sex: ______________________ Varsta: ______________________ Suma împrumutului necesară: _______ Venit lunar:_______ Durata împrumutului: ____________ Motivul aplicării: _____________ Numar de telefon: ________ Religie:_____________ Aplicați acum și veți primi cu siguranță împrumutul. Mulțumesc.

Richardson McAnthony
24 mai 2017
Financial Instrument For Lease and Purchase

We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c. FEATURES: Amounts from $1 million to 5 Billion+ Euro’s or US Dollars Great Attorney Trust Account Protection Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility Brokers Always Protected Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request. We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs. We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c DESCRIPTION OF INSTRUMENTS 1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600 2. Currency : USD/EURO 3. Age of Issue: Fresh Cut 4. Term: One year and One day 5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value) 6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2 7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties 8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c 9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760 10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103 11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request. Name:Richardson McAnthony Contact Mail : [email protected]

blessing
5 iunie 2017
NACHHALTIGES DARLEHENANGEBOT

NACHHALTIGES DARLEHENANGEBOT Hallo, Was sind Ihre finanziellen Bedürfnisse? Wir geben Kredite zu einem Tief von $ 2.000,00 bis zu einem Maximum von $ 100.000.000,00 dauerhaften Komfort, von 1-30 Jahren bei einem sehr niedrigen Zinssatz von 3%. Sie brauchen ein Business-Darlehen? Du brauchst ein persönliches Darlehen? Möchten Sie ein Auto kaufen? Willst du refinanzieren? Du brauchst eine Hypothek? Sie brauchen ein riesiges Kapital, um Ihren Geschäftsvorschlag oder Ihre Expansion zu starten? Hast du die Hoffnung verloren und du denkst, es gibt keinen Ausweg, und finanzielle Belastungen bestehen noch? Bitte zögern Sie nicht, uns für eine mögliche geschäftliche Zusammenarbeit zu kontaktieren Kontaktieren Sie uns per Email: [email protected]

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3105 secunde