Care sunt afacerile viitorului?

1977
Care sunt afacerile viitorului? - afacerileviitorului-1317067813.jpg
În ce domenii trebuie investit pentru a fi în acord cu evoluția pieții, cu politicile comunitare, pentru a fi susținut de stat
și de bancheri, pentru a obține profit pe termen lung? Răspunsul este dat de "foaia de parcurs" a Comisiei Europene.

Documentul prezentat săptămâna trecută vizează transformarea economiei comunitare într-o economie durabilă până în anul 2050.
Foaia de parcurs are în centrul ei utilizarea eficientă a resurselor, considerată ca fiind esențială pentru bunăstarea și prosperitatea viitoare a europenilor.
Creșterea cererii la nivelul întregii planete a făcut să sporească presiunea asupra mediului, creând o competiție mai mare pentru resurse, se arată în document. Resurse naturale cheie, precum materiile prime, metalele, energia, biodiversitatea și apa, au fost până acum utilizate pentru a alimenta creșterea economică ca și cum ar fi fost inepuizabile.
Foaia de parcurs identifică sectoarele economice care consumă cele mai multe resurse și sugerează instrumentele și indicatori care să ajute la orientarea acțiunilor atât la nivelul UE, cât și pe plan internațional. Este vorba de un program pentru competitivitate și creștere bazat pe utilizarea de resurse mai puține atunci când producem și consumăm bunuri și pe crearea de oportunități de afaceri și de locuri de muncă din activități precum reciclarea, ameliorarea proiectării produselor, înlocuirea materialelor și ingineria ecologică.
Documentul prezintă o serie de măsuri care vizează transformarea producției și a consumului. Ele includ stimulente pentru investitori destinate să promoveze inovația ecologică și un rol mai mare acordat proiectării ecologice, etichetării ecologice și încurajării instituțiilor publice în direcția unor cheltuieli ecologice.
Guvernele sunt invitate să impoziteze mai puțin munca și mai mult poluarea și consumul de resurse, oferind în același timp noi stimulente pentru a-i direcționa pe consumatori către produse eficiente din punctul de vedere al energiei.
Este vizată utilizarea ineficientă a resurselor în sectoarele responsabile pentru cea mai mare parte a impactului asupra mediului, și anume: alimentele, clădirile și transporturile, ale căror efecte combinate reprezintă 70-80 % din acest impact.
Printre instrumentele la care se va recurge în aplicarea foii de parcurs se numără legislația, instrumentele de piață, reorientarea instrumentelor de finanțare și promovarea unei producții și a unui consum durabile. Până în 2013, anunță Comisia Europeană, se vor stabili indicatori și ținte clare, previzibile și transparente pentru toate părțile implicate, printr-un proces participativ care să implice factori de decizie, experți, ONG-uri, societăți comerciali și consumatori.
Atunci când investesc în afaceri pe termen lung, agenții economici români ar trebui să se întrebe în ce măsură proiectele lor răspund cerințelor foii de parcurs.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7789 secunde