Criza încă cerne întreprinzătorii constănțeni

994
Criza încă cerne întreprinzătorii constănțeni - businessman-1317067289.jpg

Primele opt luni din acest an nu au fost prea ușoare pentru sute de constănțeni care s-au văzut nevoiți să renunțe, în cele din urmă, la micile afaceri pornite în urmă cu ani buni și, în multe cazuri, să pună pe picioare altele, ori să o ia, din nou, de la zero.
Că lucrurile încep să se miște, într-o oarecare măsură, se vede și din situația statistică a suspen-dărilor de activitate, dizolvărilor și radierilor voluntare, înmatriculărilor de persoane fizice și juridice și a comercianților activi din punct de vedere juridic la 31 august 2011, realizată de Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Pur statistic, județul Constanța stă și nu prea bine la acest capitol. Radiografia primelor opt luni ale acestui an arată însă, pe de o parte, destul de promițător. Con-stanța ocupă primul loc la numărul de suspendări de activitate, al doilea la radieri, dar a fost aproape de a se clasa pe prima treaptă a podiumului în ceea ce privește înmatriculările de persoane fizice și juridice.
Pe scurt, în perioada ianuarie - august 2011, la nivelul județului Constanța s-au înregistrat 735 de suspendări de activitate (de la aproape 2.400 în același interval al anului trecut). Pe locul doi s-a situat Aradul, cu puțin peste 640. Și la nivel național scăderea este la fel de mare, de aproximativ 73%. Așadar, dacă în primele opt luni din 2010 s-au înregistrat peste 54.500 suspendări de activitate la nivelul întregii țări, anul acesta s-au înregistrat aproape 15.000.
Nici la capitolul radieri voluntare județul Constanța nu ocupă un loc mult mai bun. Cu cele aproape 1.300 de astfel de cazuri este întrecut doar de Iași (exceptând Bucureștiul). Scăderea este mai mult decât semnificativă compa-rativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau aproape 5.000 de astfel de cazuri. Și la nivel național scăderea este de peste 83%.
Aceste cifre arată însă mai mult sau mai puțin o îmbunătățire a situației. Specialiștii spun că au sucombat atât de multe societăți, încât practic nu mai este posibil să se înregistreze aceleași cifre mari ca în ultimii ani.
De cealaltă parte, vestea bună ar fi că, până la sfârșitul lui august, potrivit situației statistice realizate de ONRC, cifra înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, com-parativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a crescut cu peste o mie, de la 2.800, la 3.800. Județul Constanța se situează astfel pe locul doi pe țară, după Cluj, de asemenea fără a lua în calcul Capitala. Așa se face că la această oră ne putem lăuda cu un loc trei în ceea ce privește numărul total de comercianți activi din punct de vedere juridic - aproape 36.000.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 27 Septembrie 2011
Stire din Economie : Care sunt afacerile viitorului?
Pagina a fost generata in 2.2089 secunde