Mișcarea sindicală se trezește

"Cartel Alfa" deschide seria acțiunilor de protest

591

Articole de la același autor

r Organizațiile sindicale cer modificarea Legii dialogului social, negocieri colective la nivel național și de ramură

Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa" organizează, în lunile octombrie și noiembrie, o campanie de acțiuni sub sloganul "Schimbăm regulile!", a anunțat Ion Caraignat, președintele filialei din Constanța, în cadrul conferinței de presă de ieri, 4 octombrie 2018.

Inițiativa este prilejuită de celebrarea, pe data de 7 octombrie, a Zilei Mondiale a Muncii Decente. Aceasta a fost instituită în 1999 și, de atunci și până în prezent, este marcată de mișcarea sindicală din întreaga țară prin ample acțiuni de protest.

În județul Constanța, "Cartel Alfa" reprezintă interesele a circa 20.000 de membri de sindicat, grupați în organizații din companii naționale, regii autonome, instituții de stat și firme private.

Campania are ca obiectiv principal determinarea guvernanților să modifice Legea dialogului social conform solicitării sindicatelor, a precizat Ion Caraignat, astfel încât să se reintroducă instituția negocierilor colective la nivel național și de ramură, precum și contractele colective de muncă la nivel național și de sector. "În prezent, în majoritatea instituțiilor, companii de stat și private, a regiilor autonome, contractele colective de muncă nu sunt negociate cu sindicatele, ci cu reprezentanții salariaților. Aceștia, de regulă, sunt persoane agreate de patronat. Contractele rezultate nu mai respectă relațiile de muncă așa cu și-ar dori lucrătorii. Astăzi, circa 40% dintre angajați din sectorul privat sunt plătiți cu salariul minim pe economie, indiferent de nivelul de pregătire. Chiar și în sectorul de stat întâlnim astfel de situații: este cazul colegilor noștri de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Nu se mai respectă grilele de salarizare. Opt din zece salariați români au un venit salarial net mai mic de 2.050 de lei. Actuala Lege a dialogului social a transferat întreaga putere în mâinile angajatorului. Actul normativ îl obligă pe acesta să înceapă negocierile, nu să le și finalizeze", a afirmat liderul de sindicat.

Prin această campanie, Confederația "Cartel Alfa" dorește să tragă un semnal de alarmă privind problemele grave cu care se confruntă lucrătorii din România. Astfel, începând de astăzi, 5 octombrie 2018, majoritatea membrilor de sindicat vor purta, în semn de protest, banderole albe.

Nu vor participa la protest sindicaliștii din lanțurile de magazine Carrefour, Selgros și Metro, întrucât li s-a atras atenția că purtarea banderolelor albe în timpul programului de lucru ar putea afecta imaginea respectivelor companii. De asemenea, nu vor purta banderole angajații din unele instituții bugetare (primării, Consiliul Județean), întrucât nu li se permite de către conducătorii lor, a precizat Caraignat.

"Până în urmă cu câțiva ani au existat contractele colective de ramură, care erau negociate între federațiile sindicale și patronatele din ramura respectivă. Ele cuprindeau clauzele minime de la care pornea negocierea contractelor colective la nivel de unitate. După ce Guvernul Boc a modificat Legea dialogului social, a devenit practic imposibil să se negocieze contractele la nivel de ramură. Federațiile sindicale se străduiesc să îndeplinească condițiile de reprezentativitate la nivel de sector, conform legii, dar patronatele nu vor. Din această cauză, nu se pot organiza negocierile colective și, practic, au dispărut contractele la nivel de ramură. Astfel au dispărut o serie de lucruri bune, care fuseseră câștigate de mișcarea sindicală, precum grila de salarizare, care departaja salariații", a afirmat Costică Dram – vicepreședintele filialei "Cartel Alfa".

La conferința de presă au mai participat liderii sindicali Veronica Antone, Vasile Zelea și Ion Butoi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6974 secunde