Cât de sănătos e climatul afacerilor din România

2592
Cât de sănătos e climatul afacerilor din România - catdesantaos-1412350179.jpg

Articole de la același autor

Care este climatul afacerilor din România? Este atractiv pentru întreprinzătorii români și străini? Favorizează evoluția sănătoasă a agenților economici? Este afectat de fenomene parazitare?

Pentru a răspunde la aceste întrebări vă propun să analizăm câțiva indicatori obiectivi, pe baza datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. În primele șapte luni din 2014, com-parativ cu aceeași perioadă a anului precedent, numărul înmatriculărilor de agenți economici (persoane fizice și juridice) a scăzut cu 24,33%, de la 83.694 (în 2013) la 63.331 (în 2014). Diminuarea este dramatică. Ea demonstrează că lumea afacerilor din România a pierdut mult din atractivitate în ochii potențialilor întreprinzători.

Constatarea este valabilă și în cazul investitorilor străini. Aceștia au deschis cu 11,24% mai puține societăți în perioada de referință (3.657 unități, în 2014, față de 4.120 unități, în 2013).

La 31 iulie 2014, erau active 1.094.731 persoane fizice și juridice. Ele reprezintă partea sănătoasă a mediului de afaceri. Dar mai există și segmentul unităților economice bolnave (care și-au suspendat activitatea ori au intrat în insolvență) și cel al "decedaților" (firme dizolvate ori radiate).

În primele șapte luni ale anului, 9.951 de agenți economici și-au suspendat activitatea, iar 15.124 au intrat în insolvență. Numărul agenților economici care au tras definitiv obloanele este și mai impresionant: 10.695 au fost dizolvați, iar 48.006 au fost radiați.

Totuși, comparativ cu primele șapte luni din 2013, se constată o oarecare însănătoșire a mediului de afaceri. Suspendările de activitate au scăzut cu 29,62%, intrările în insolvență cu 13,37%, dizolvările de firme cu 23,31%, iar radierile cu 2,10%. Partea sănătoasă a mediului de afaceri (agenții economici activi) a crescut cu 4%.

În final, se cuvine a face o observație. Datele statistice prezentate de Oficiul Național al Registrului Comerțului omit o categorie importantă: cea a "firmelor fantomă". Din rapoartele autorităților de control, rezultă că economia României este parazitată de rețele întregi de astfel de firme, prin care este drenat banul public. Câte dintre cele peste un milion de unități economice active și din cele peste 63.000 nou înființate sunt "firme fantomă"? De răspunsul la această întrebare depinde diagnosticul corect al climatului de afaceri din țara noastră.

Reiau o propunere mai veche, privind combaterea fenomenului firmelor fantomă. Am avansat ideea recenzării firmelor, după modelul recensământului populației, locuințelor și animalelor, pentru a verifica câte funcționează la sediile sociale declarate și câte nu. Apoi, firmele care încalcă legea în privința sediului social și care, astfel, se sustrag controlului, ar urma să fie date în consemn, în sistemul bancar. Măsura ar trebui să fie aplicată, de asemenea, acționarilor și administratorilor. Odată blocate conturile, respectivele firme, asociați și administratori vor fi obligați să-și clarifice situația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Septembrie 2014
Stire din Fun : Căsătoria, cea mai tare afacere
Pagina a fost generata in 0.6447 secunde