Ce trebuie să știți dacă aveți barcă sau yacht

1175
Ce trebuie să știți dacă aveți barcă sau yacht - cetrebuiesastiti-1399566780.jpg

Articole de la același autor

Navigația cu ambarcațiuni pe apele interioare și pe mare a înregistrat o evoluție explozivă în ultimii ani. În prezent, potrivit Autorității Navale Române, sunt înmatriculate în toată țara 18.480 ambarcațiuni. La acestea se adaugă alte mii sau zeci de mii de ambarcațiuni de mai mici dimensiuni, care nu se supun regimului înmatriculării.


Pe măsură ce numărul ambarcațiunilor sportive, de agrement și de pescuit crește, autoritățile sunt mai preocupate de buna reglementare a acestui domeniu al navigației civile, dar și de veniturile pe care le pot obține de pe urma lui. 


Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus în dezbatere publică proiectul ordinului de ministru pentru aprobarea procedurilor privind evi-dența și înmatricularea ambarcațiunilor de agrement, condițiile tehnice și încadrarea cu personal navigant a acestora și avizarea operatorilor economici pentru desfășurarea activităților de agrement nautic.


Prevederile lui se aplică ambarca-țiunilor de agrement, indiferent de tip și de modul de propulsie, incluzând și motovehiculele nautice care sunt utilizate exclusiv în scop recreativ sau comercial, cu excepția ambarca-țiunilor destinate exclusiv pentru competiții sportive.


În continuare vă prezentăm câteva din prevederile lui. Ambarcațiunile de agrement sunt supuse următoarelor inspecții obligatorii: cea inițială (efectuată la înmatriculare sau înscrierea în evidență); cea de reînnoire a permisului de navigație (se efectuează din 5 în 5 ani); intermediară (la mijlocul perioadei de reînnoire a permisului de navigație); ocazională.


În funcție de zona de navigație, ambarcațiunile trebuie să fie dotate cu unele dintre următoarele echi-pamente obligatorii: compas magnetic, GPS, anemometru, barometru, binoclu naval, ceas, sondă de mână, proiector sau lanternă (etanșe), facle roșii de mână, semnale fumigene plutitoare, rachete parașută roșii, veste de salvare cu fluier și lumină de semnalizare, colac de salvare cu saulă, plută de salvare, radiotelefon UUS portabil, radiotelefon UUS fix cu DSC, receptor NAVTEX, radiobaliză / EPIRB, transponder radar, trusă de prim ajutor, reflector radar, ghiordel plus ispol, cuțit (topor), cange (tele-scopică), ancoră de 5 -15 kg cu parâmă/saulă aferentă de 20 m, stingător portabil 2 kg. 


Motovehiculele nautice trebuie să fie dotate cu veste de salvare pentru fiecare persoană transportată, stin-gător de incendiu și o saulă care să permită remorcarea.


Persoanele care utilizează ambarcațiuni de agrement, inclusiv planșe cu vele, planșe aerotractate și mijloace plutitoare tractate trebuie să fie îmbrăcate cu veste de salvare de tip acceptat de Autoritatea Navală Ro-mână. Toate ambarcațiunile de agrement propulsate cu motor sau cu vele, cu excepția celor propulsate prin forța umană sau a celor cu motor cu puterea mai mică de 3,68 kw, utilizate numai pe căile navigabile interioare, trebuie să fie conduse exclusiv de persoane ce dețin un certificat inter-național de conducător de ambar-cațiune de agrement corespunzător zonei de navigație.


Persoanele care au promovat cursul de specializare sunt supuse unei evaluări de către ANR în vederea emiterii certificatului de atestare. Acesta se eliberează pentru o pe-rioadă de 5 ani și este vizat anual.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8169 secunde