Statul român mimează protecția navigatorilor

615
2
Statul român mimează protecția navigatorilor - statulmimeazai-1399477123.jpg

Articole de la același autor

"România susține tran-sportul maritim de cali-tate, ce asigură protecția navigatorilor și a pasagerilor pe mare și un nivel înalt de siguranță a navelor." Am citat din comunicatul de presă referitor la participarea ministrului transporturilor, Dan Șova, la reuniunea informală ministerială în domeniul maritim, de la Atena și la consiliului informal al miniștrilor transporturilor. 


Afirmația de mai sus trebuie amendată drastic. Corect ar fi fost să se spună că doar o parte a României susține navigația de calitate și protecția navigatorilor. Este vorba de Sindicatul Liber al Navigatorilor (de 25 de ani, apărătorul cel mai activ al intereselor marinarilor), Asociația Companiilor de Crewing, Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Univer-sitatea Maritimă din Constanța, Colegiul Nautic Român, CERONAV, Liga Navală Română, într-un cu-vânt organizațiile care alcătuiesc comunitatea maritimă din țara noastră. 


În schimb, partea României reprezentată de instituțiile de stat s-a remarcat, într-un interval de un sfert de secol, prin opera de distrugere a flotei maritime comerciale și de pescuit oceanic, prin desființarea a circa 20.000 de locuri de muncă pe mare, prin deschiderea porturilor românești pentru coșciugele plutitoare sub pavilion străin, prin sabo-tarea oricărei tentative de înființare a pavilionului maritim internațional și renaștere a flotei naționale, prin blo-carea tuturor inițiativelor legislative care privesc munca și protecția socială a navigatorilor. 


Cum poate demonstra statul român că este preocupat de protecția navigatorilor, câtă vreme nu a ra-tificat Convenția internațională privind munca și viața pe mare MLC - 2006? În zona Mării Negre, etichetată de Federația Interna-țională a Transportatorilor - ITF ca "mare a rușinii", doar Bulgaria și Federația Rusă au ratificat-o. Spre deosebire de statul român, Bulgaria și Rusia demonstrează prin fapte că susțin interesele navigatorilor. 


S-o spunem pe șleau: de 25 de ani, statul român mimează pro-tecția marinarilor. Pentru el, nu sunt "lupi de mare", ci vaci de muls. Îi stoarce de bani doar pentru că le permite să își exercite meseria în flotele lumii, fără a le crea nicio facilitate. Navigatorii plătesc când dau examen pentru carnetul de marinar, certificatul de capacitate sau brevet, plătesc pentru confir-marea specializărilor și compe-tențelor noi obținute. Spre deosebire de ingineri, medici, economiști sau juriști, marinarii trebuie să obțină reconfirmarea în profesie, din cinci în cinci ani, iar pentru aceasta sunt taxați fără milă de statul român.


Dacă ar fi cu adevărat preocupat de protecția navigatorilor, statul român ar ajuta absolvenții învățământului superior marinăresc să pătrundă pe piața muncii. Or, de peste un deceniu, România se confruntă cu o criză tot mai acută a locurilor de practică pentru cadeți, iar statul nu întreprinde nimic în sprijinul lor. Dar ce să ne mai mire acest lucru, dacă nici măcar pentru criza managerială îndelungată, de la vârful Autorității Navale Române, nu mișcă un deget. 


Cei ce visează la un Cod al navigatorilor, la măsuri de protecție reală a celei mai urgisite categorii social-profesionale din România pot să își ia gândul de la ele. Statul a acționat împotriva marinarilor timp de 25 de ani; de ce ar face ceva pentru ei de acum înainte?


Comentează știrea

surveyor
8 mai 2014
mimeaza?

Simuleaza in loc de mimeaza,semidoctule!

Un navigator aproape de pensie
8 mai 2014
Protectie

Intr-adevar, statul roman prin institutiile sale nu ne-a oferit niciodata protectie. Nici pe vremea comunista, nici post comunista. Sa reamintesc colegilor despre abandonarea navelor Navrom si Romline peste tot in lume, cu salarii neplatile cu anii, mancare si apa ioc. Ajutati de SLN am fost adusi acasa si ne-au fost platite salariile, cel putin la Navrom acolo unde stiu eu, dar si la Romline, ca era cumnata-miu acolo.In rest, eu am navigat la norvegieni in baza unor contracte negociate de sindicatul nostru. Problema este ca ma apropii de pensie si aici doare tare. Unde a fost statul in tot periplul meu? La ANR unde am dat o caruta de bani, la policlinica, la CERONAV care m-a scalpat mai rau ca in razboi. Poate face ceva acum? Bine ar fi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6775 secunde