Cei deposedații abuziv de către comuniști sunt mai aproape de dreapta despăgubire

416
1
Cei deposedații abuziv de către comuniști sunt mai aproape de dreapta despăgubire - cladirevechepeninsula89-1334161402.jpg
Guvernul a analizat, astăzi, în primă lectură, proiectul de lege privind stabilirea și plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum și a despăgubirilor ce se acordă cetățenilor români în conformitate cu prevederile Legii nr. 9/1998 a Legii nr. 290/2003 și Legii nr. 393/2006.

Elaborarea proiectului de lege este determinată de declanșarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a procedurii hotărârii pilot în cauza "Atanasiu și Poenaru împotriva României". Prin hotărârea pilot, a fost acordată statului român o perioadă de 18 luni - termen care expiră la data de 12 iulie 2012 – în care să ia măsurile necesare, administrative, legislative și financiare, prin care să garanteze protecția efectivă a dreptului de proprietate, potrivit Convenției Europene în materie.

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Dorina Danielescu, a precizat că prin proiectul de lege se instituie o serie de principii care vor sta la baza procesului de acordare a despăgubirilor si anume: principiile predictibilității, echității, transparenței procesului de stabilire a despăgubirilor și eșalonării, proiectul fiind structurat pe două paliere:

- Palierul administrativ, care aduce modificări semnificative mecanismului administrativ de soluționare și urgentare a cererilor;

- Palierul financiar, care aduce schimbări majore privind modalitatea de stabilire și de plată a despăgubirilor, fiind în concordanță cu constrângerile bugetare și cu Strategia fiscal-bugetară.

De asemenea, președintele ANRP a arătat că, potrivit proiectului de lege, se va elimina măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor confiscate, precum și aceea a compensării cu alte bunuri și servicii, singura modalitate de despăgubire constând în despăgubirea potrivit actului normativ în discuție. "În prezent este un mecanism nefuncțional. Practic, prin această variantă a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefuncțional să devină unul funcțional", a adăugat doamna Danielescu.

În ceea ce privește componenta administrativă a proiectului legislativ, cele mai importante modificări vizează:

- Introducerea unor termene limită de 12, 24 și 48 de luni în funcție de numărul de cereri înregistrate, până la care autoritățile locale și centrale să finalizeze procesul de soluționare al cererilor depuse;

- Modificarea atribuțiilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor prin sporirea competențelor în vederea exercitării unui veritabil control administrativ-jurisdicțional, prin validarea sau invalidarea, în tot sau în parte, a propunerilor de acordare a despăgubirilor formulate de către unitățile deținătoare, în situația în care acestea apreciază că persoana respectivă nu are dreptul la acordarea despăgubirilor;

- Eliminarea avizului de legalitate exercitat de către Instituțiile Prefectului coroborată cu sporirea atribuțiilor Comisiei Centrale va urgenta procesul de restituire și va scurta circuitul administrativ al dosarelor de la primării și până la Comisia Centrală;

- Reglementarea ordinii de soluționare a cererilor, proiectul prevăzând că acestea vor fi soluționate în ordinea înregistrării.

Se introduc modificări care responsabilizează persoanele îndreptățite de a completa cu celeritate dosarele cu acte doveditoare prevăzute de lege prin introducerea unui termen de decădere de 60 de zile pentru depunerea acestora. Termenul poate fi prelungit o singură dată, cu 30 de zile, dacă se face dovada că în termenul de 60 de zile, din motive obiective, documentele necesare nu au putut fi obținute.

În ceea ce privește componenta financiară, președintele ANRP a menționat că despăgubirile pentru imobilele naționalizate vor fi plătite de stat foștilor proprietari în limita a 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eșalonată între 10-12 ani, în tranșe anuale egale.

Răspunzând unei întrebări, Danielescu a precizat că anual va fi alocată pentru plata despăgubirilor aproximativ 531 de milioane de lei. Noile reglementări privind limitarea despăgubirilor va viza dosarele pentru care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a emis un titlu de despăgubire până la intrarea în vigoare a noii legi cat si pentru cele pentru care a fost deja emis un titlu de despăgubire însă acesta nu a fost valorificat de către persoanele îndreptățite.

De asemenea, președintele ANRP a menționat că proiectul de lege elaborat de instituțiile guvernamentale elimină distincția introdusă de Legea 1/2009, cunoscută drept "Legea Voiculescu", cu privire la restituirea către chiriașul cumpărător a prețului plătit actualizat sau, după caz a prețului de piață al imobilelor, în cazul anulării contractelor de vânzare-cumpărare încheiate potrivit Legii 112/1995. Astfel, proiectul de lege propune să i se restituie chiriașului prețul plătit actualizat cu indicele prețurilor de consum și nu la valoarea de piață, modificare propusă în sensul asigurării unui tratament egal ]n raport cu proprietarii cărora li se propune limitarea despăgubirilor.

Proiectul de lege va fi postat pe site-ul ANRP pentru a intra în dezbatere publică, urmând ca în ședința de Guvern care va avea loc săptămâna viitoare să fie adoptat, iar ulterior să fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și aprobat în procedură de urgență.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că în ceea ce privește reconstituirea dreptului de proprietate actualul Executiv decontează o problemă care s-a acumulat în ultimii 15-20 de ani din cauza unor indecizii guvernamentale.

"Este o problemă care va stârni controverse, dar singura variantă pe care o avem la îndemână este ca acest Guvern să se apuce de treabă, să respecte rezoluția CEDO și să încerce să privească spre binele comun al tuturor celor care sunt în situația de a-și redobândi, într-o formulă sau alta, într-o proporție sau alta, vechile proprietăți", a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Comentează știrea

gheorghe
12 aprilie 2012
despagubire falsa

mai Dorino , de unde ai venit sa hotarasti tu ca 15% este o dreapta si justa despagubire? si retrocedarea in natura de ce se inlatura ? pentru ca nu impovareaza cu nimic statul(asta care se crede democrat si capitalist ),ca sa vanda apoi proprietatile neretrocedate altora (vezi cazul Mazare ) noi suntem din constanta, am ridicat acest oras de la 1900,pentru cine ? pentru parvenitii astia noi si parintii lor securisti care au pus mana pe bunul altora ??. RESTITUIREA IN NATURA ;NU COSTA STATUL NIMIC SI FACE O DREAPTA REPARATIE MATERIALA FATA DE BUNURILE FURATE;ne vedem la CEDO !

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Aprilie 2012
Stire din Politică-Administrație : Laszlo Borbely a demisionat
Pagina a fost generata in 0.3637 secunde