Directorul general al CCINA Constanţa, Ruxandra Serescu:

"Clauza de forţă majoră trebuie adaptată specificului fiecărui agent economic"

162

Articole de la același autor

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), au organizat, vineri, 21 aprilie, în premieră, un seminar-eveniment interactiv: „Forţa majoră şi cazul fortuit - analiză şi prezentare comparativă”.

Reprezentanţi ai unor puternice companii ce activează în diverse domenii la Constanţa, precum Rompetrol, Oil Terminal, Celco, Frial, Umex, Comvex, Bio Top Dobrogea ori Sea Container Group, au fost prezenţi în sala de reuniuni a Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, pentru a-şi dezvolta cunoştinţele în ceea ce priveşte forţa majoră.

Subiectul, unul actual şi de mare interes pentru mediul de afaceri care, în ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de provocări şi situaţii excepţionale în executarea contractelor, a fost dezvoltat în cadrul seminarului cu expertiză profesională de doi specialişti de top: Elisabeta Perşinaru, director al Direcţiei Juridice a CCIR, şi Ruxandra Serescu, director general al CCINA Constanţa.

Care sunt premisele de la care s-a pornit în organizarea acestui eveniment? Până de curând, clauzei de forţă majoră, aviz care se emite exclusiv de către camerele de comerţ judeţene, nu i se acorda importanţa cuvenită, însă, în ultimii ani - începând cu criza mondială generată de pandemia Covid-19 şi continuând cu declanşarea războiului din Ucraina -, foarte multe contracte au fost afectate, agenţii economici putând invoca forţa majoră, în vederea exonerării de răspundere.

Care este modalitatea de acţionare într-o astfel de situaţie, ce condiţii trebuie îndeplinite, cum operează forţa majoră? La aceste întrebări, cei prezenţi au găsit răspunsurile potrivite. 




„Forţa majoră poate fi interpretată drept o prelungire a termenului de execuţie a contractului. Orice model de clauză trebuie analizat foarte bine şi adaptat specificului fiecărui agent economic, dar şi în funcţie de tipul de contract: de transport, de prestări servicii, sunt foarte multe diferenţe.

Documentele diferă de la un domeniul la altul, că vorbim de agricultură, unde adeseori fermierii sunt afectaţi de secetă, de construcţii sau navigaţie”, a explicat directorul general al CCINA Constanţa, Ruxandra Serescu.

Aceasta a subliniat faptul că există şi situaţii în care cererile de emitere a avizului de forţă majoră sunt respinse.

„Rezoluţia negativă vine atunci când solicitarea agentului economic nu întruneşte toate condiţiile sau când nu sunt anexate toate documentele necesare. Agenţii economici trebuie să fie conştienţi de faptul că nu putem emite avizul respectiv fără o documentaţie completă”, a transmis Ruxandra Serescu.

XXX

La rândul său, Elisabeta Perşinaru a prezentat procedura ce trebuie urmată în astfel de cazuri. 




„Camerele de comerţ emit avizele de forţă majoră la cererea agenţilor economici. Pentru acesta, este nevoie de o prezentare faptică a evenimentului ce a generat forţa majoră, dar şi o prezentare detaliată a consecinţelor în relaţia cu partenerul contractual.

Avizul de forţă majoră este un instrument de negociere contractuală, este folosit pentru a reaşeza contractul prin buna învoială a părţilor”, a declarat directorul Direcţiei Juridice a CCIR.

Ceea ce mai trebuie să ştie agenţii economici este şi preţul pe care trebuie să-l plătească în schimbul avizului de forţă majoră: 500 de euro + TVA, la CCIR, aşa că se recomandă negocierea, înţelegerea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.506 secunde