Comisia Europeană cere impozitarea sectorului financiar

263

Articole de la același autor

Aplicarea unor taxe la nivel european și mondial în sectorul financiar ar contribui la soluționarea altor probleme globale (cooperarea pentru dezvoltare, combaterea schimbărilor climatice) și ar ajuta la relansarea economiei, apreciază Comisia Europeană.
Ea propune două tipuri de taxe. Prima ar fi o taxă la nivelul activităților financiare, aplicabilă întregului sector financiar european, iar cea de-a doua, o taxă asupra tranzacțiilor financiare internaționale.
Dat fiind faptul că băncile și alte companii furnizoare de servicii financiare au jucat un rol major în declanșarea crizei și că au beneficiat de un sprijin considerabil din partea guvernelor statelor membre în ultimii doi ani, taxa ar fi o modalitate prin care sectorul financiar ar contribui la costul relansării economice, apreciază Comisia.
Pe de altă parte, comparativ cu celelalte segmente ale economiei, sectorul financiar este mai slab impozitat. De exemplu, multe bănci sunt scutite de la plata TVA-ului și beneficiază de diverse avantaje preferențiale. Veniturile provenind din colectarea acestei taxe ar permite vărsarea unei contribuții corecte la bugetul de stat.
În același timp, introducerea unei taxe internaționale asupra tranzacțiilor financiare ar fi o altă metodă de a genera noi venituri. Acestea ar putea fi utilizate pentru finanțarea politicilor globale, cum ar fi ajutorul pentru dezvoltare sau pentru combaterea schimbărilor climatice.
De asemenea, Comisia Europeană va evalua impactul pe care o astfel de taxă l-ar avea asupra economiei. Guvernele statelor membre vor analiza ambele opțiuni înainte de a prezenta poziția comună a UE la summit-ul G20 din luna noiembrie, care va reuni cele mai puternice 20 de economii ale lumii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5532 secunde