Compania Chimpex construiește un nou terminal de cereale, de 200.000 tone

1446

Articole de la același autor

Compania Chimpex unul dintre operatorii majori din portul Constanța a depășit etapa îndelungată de instabilitate, determinată de schimbările de acționariat și management, și a trecut la investițiile majore.


Pe data de 15 iulie 2015, la hotelul Ibis, din Constanța, în prezența a numeroși invitați, în frunte cu conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, a avut loc conferința de prezentare a proiectului noului terminal de cereale, care va fi construit pe molul IV, în dana 55, pe o suprafață de 2,18 ha. Potrivit prezentării făcute de directorul general Mihai Panait, viitorul siloz va avea capacitatea de stocare de 200.000 tone, fiind structurat în 20 de celule, a câte 10.000 tone fiecare. Capacitatea de operare anuală a acestuia va depăși 3,5 milioane de tone de cereale (grâu, orz, porumb, rapiță, floarea-soarelui etc.).


Terminalul va fi complet automatizat și va permite descărcarea simultană a cerealelor din tren, camioane și barje. Vor putea fi încărcate nave de până la 60.000 tdw. Silozul va dispune de următoarele facilități: aerisire și monitorizare constantă printr-un sistem electromecanic special, ajustări la încărcare și descărcare, sistem de operare ecologic, fără praf și care asigură transbordarea directă de la mijlocul de transport la vas. Cele două încărcă-toare ale silozului vor asigura o rată înaltă de încărcare, de 800 tone pe oră. 


Primele 11 celule ale silozului vor intra în exploatare în septembrie 2016, iar urmă-toarele 9 celule, în iunie 2017. Investiția se ridică la 44.000.000 euro. Finanțarea este asigurată în proporție de 30% din resurse proprii, diferența provenind din împrumuturi bancare. Odată cu intrarea în exploatare a noului terminal, traficul de cereale derulat prin terminalul Chimpex va crește de la 3 milioane tone, în prezent, la 5 milioane tone, a declarat Mihai Panait.


SC Chimpex a fost înființată în 1971, fiind principalul operator de produse chimice (vrac și ambalate). Capacitatea sa totală actuală de depozitare este de 300.000 tone, iar cea de operare, de 4 milioane tone pe an. Compania dispune de cheuri cu lungimea de 2,62 km și 10 dane operative.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5638 secunde