Constructorii de locuințe vor avea mai puțini clienți în 2011

475
Constructorii de locuințe vor avea mai puțini clienți în 2011 - 7b4184899f8b788841fb3eaf29177fdc.jpg
Vin vremuri grele pentru constructori. O spun chiar managerii companiilor din branșă. Potrivit studiului de conjunctură realizat de Institutul Național de Statistică, aceștia se așteaptă ca activitatea de construcții să se reducă dramatic în următoarele trei luni.

Pe tobogan
Volumul producției se va diminua și, evident, va scădea numărul sala-riaților. Cele mai importante reduceri de forță de muncă se vor produce la companiile mari, cu 500 de salariați și peste. Deși va fi mai puțin de lucru, prețurile lucrărilor de construcții vor fi relativ stabile, susțin managerii.
Reducerea activității în construcții este firească în sezonul rece. Dar principala cauză a declinului nu o reprezintă vremea, ci vremurile. Constructorii au tot mai puțini clienți, comenzile sunt mai puține și de valoare mai mică, pentru că numărul românilor care vor și pot să investească în case noi a scăzut.
Un studiu al Institutului Național de Statistică arată că, în luna octombrie 2010, s-au eliberat numai 3.387 de autorizații de construire rezidențiale, cu 16,8% mai puțin decât în septembrie 2010 și cu 17,5% sub nivelul atins în octombrie 2009.
În primele zece luni ale anului au fost eliberate 36.222 de astfel de autorizații, în scădere cu 13,5% față de perioada corespunzătoare din anul precedent. Este firesc ca, în aceste condiții, managerii să estimeze scăderea în continuare a stocului de contracte și comenzi pentru 2011.

Creditul, la reanimare
Relansarea activității în construcții depinde de înlăturarea cauzelor care o frânează. Cele mai multe țin de piața creditării, care a devenit inaccesibilă pentru mulți dintre români. Împrumuturile sunt nu doar scumpe, ci și greu de obținut. Băncile impun condiții excesive, cer garanții uriașe și sunt reticente să mai acorde credite cu gajuri imobiliare.
Atitudinea instituțiilor financiare este de înțeles. Piața imobiliară băltește de prea multe oferte. Cererea este extrem de subțire, iar prețurile au scăzut și cu 50%. Din această cauză, băncile înregistrează dificultăți și pierderi la executarea garanțiilor imobiliare, care în 2006 - 2008 aveau altă valoare și căutare.
Chiar dacă politica de creditare imobiliară s-ar îndulci, tot mai puțini români s-ar încumeta să facă împrumuturi pe termen lung. Criza economică prelungită a generat o instabilitate generală a locurilor de muncă și a veniturilor. Lucrătorii care cred că au contractele de muncă bătute în cuie sunt tot mai puțini. În schimb, a crescut numărul celor ce se tem că ar putea fi concediați mai devreme sau mai târziu.
Companiile și-au restrâns investițiile de-a lungul celor doi ani de criză. În așteptarea unor vremuri mai bune, au renunțat să-și mai construiască sedii și hale. Au amânat până și reparațiile la cele existente. Dacă vor investi în 2011, o vor face mai curând în tehnică și tehnologii, să obțină un plus de productivitate și calitate, pentru a rezista pe piață.
Programele guvernamentale "Prima casă II" și de reabilitare termică a locuințelor "au mușchi" prea slabi să pună în mișcare mecanismul construcțiilor. Doar drumarii și cei ce execută lucrări de mediu au noroc. Resursele statului vor fi dirijate prioritar spre lucrările de infrastructură rutieră și de mediu, prin programul multianual.
În 2011, este de așteptat ca activitatea din construcții să piardă până la 20% din volum, dacă redresarea economică nu va veni mai devreme, pentru a stabiliza locurile de muncă și a stimula băncile să dea credite avantajoase pentru construcția de locuințe.
Nimeni nu este profet în țara lui și tare m-aș bucura ca previziunile pesimiste să fie infirmate de realitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8766 secunde