Statistica ne numără animalele și hectarele

324
Statistica ne numără animalele și hectarele - f7bd905e05104dd17924d352ab9cdada.jpg
Pe data de 2 decembrie 2010, începe operațiunea de culegere în teren a datelor în cadrul recensământului general agricol, primul desfășurat în România după aderarea la Uniunea Europeană.

Țara noastră are obligația să respecte legislația comunitară în domeniul statistic, precum și recomandările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura - FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un astfel de recensământ o dată la 10 ani.
Colectarea datelor va fi realizată în perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011 prin:
// interviu direct în cazul exploatațiilor agricole individuale;
// autoînregistrare în cazul unităților cu personalitate juridică.
Va fi cuprins întregul teritoriu al țării, atât mediul urban, cât și cel rural.
Concomitent cu recensământul, se va efectua și ancheta statistică exhaustivă "Metode de producție agricolă", cu mențiunea că se va utiliza un singur formular de culegere a datelor pentru ambele cercetări statistice. Organizatorii sunt: Institutul Național de Statistică și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Momentul de referință este ziua de 1 decembrie 2010, ora 0:00 pentru: efectivele de animale, agricultura ecologică - sector animalier; adăposturi pentru animale.
Perioadele de referință sunt:
// anul agricol 2010 (30 septembrie 2009 - 1 octombrie 2010), pentru: modul de utilizare a terenului; informații privind irigațiile; conservarea solului; agricultura ecologică - sector vegetal; pășunat și gunoi de grajd; mașini și echipamente agricole; persoane care au lucrat în agricultură; alte activități aducătoare de venituri; vânzări din producția proprie.
// perioada - ultimii 3 ani, pentru: suprafața medie efectiv irigată; caracteristicile peisajului; măsuri de dezvoltare rurală.
Față de recensământul agricol din 2002, cel din 2010 aduce câteva elemente de noutate. Astfel, ancheta privind metodele de producție agricolă oferă date statistice privind următorii indicatori: metode de pregătire a solului, suprafața efectiv irigată, volumul de apă consumat pentru irigații, metode de irigare utilizate, sursa apei pentru irigare, caracteristicile peisajului și conservarea solului, pășunat, adăposturi pentru animale și gunoi de grajd. O altă noutate este localizarea exploatațiilor agricole prin georeferențiere - localizarea teritoriului reprezentat pe hartă, prin alocarea unui sistem de coordonate geografice (latitudine și longitudine).
Recensământul general agricol asigură informații statistice comparabile la nivel internațional și indispensabile procesului de participare a României la politica agricola comună a UE. Pe baza ei va fi actualizat Registrul Statistic al Exploatațiilor Agricole și va fi fundamentată politica agricolă și de dezvoltarea rurală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 30 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Criza trece, brandurile rămân
Luni, 29 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Avicola Lumina, cea mai tare-n ouă!
Pagina a fost generata in 2.3638 secunde