Costurile investițiilor în infrastructura rutieră finanțate din fonduri europene vor fi reajustate

118
Costurile investițiilor în infrastructura rutieră finanțate din fonduri europene vor fi reajustate - costurileinvestitiilorininfrastr-1658148213.jpg

Articole de la același autor

Ucraina este principalul furnizor și producător de oțel și materie primă pentru piața europeană a construcțiilor. Invadarea ei de către trupele rusești a afectat sectorul construcțiilor din întreaga Uniune Europeană, determinând creșteri și de peste 40% ale prețurilor materiale utilizate în proiectele de infrastructură, cum sunt: mixturile asfaltice, bitumul, oțelul sau fierul-beton. De asemenea, conflictul militar a determinat o creștere semnificativă a prețului echipamentelor, utilajelor și dotărilor independente.

La rândul ei, criza generată de virusul SARS-CoV-2 a dus la creșterea indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%, din care 60% a fost generată de creșterea costului la materiale în construcții și 40% de creșterea costului cu manopera.
 

În acest context, a fost aprobată OUG nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Drept urmare, printr-un proiect de ordin comun al ministrului transporturilor și ministrului investițiilor și proiectelor europene sunt aprobate elementele de cost pentru proiectele de infrastructură de transport rutier de interes național sau European. Pe baza lor, beneficiarii fondurilor externe nerambursabile vor putea include în documentațiile de atribuire prețurile reajustate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3079 secunde