Creditul fermierului 2024: ROBOR plătit de stat și dobândă de maxim 1,95%

250
Creditul fermierului 2024: ROBOR plătit de stat și dobândă de maxim 1,95% - shutterstock745546834-1706037235.jpg

Articole de la același autor

Fermierii vor putea accesa în 2024 un credit bancar de până la 280.000 de euro în cinci ani cu ROBOR plătit de stat. Practic, ei vor trebui să plătească doar dobânda de 1,95%.


Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.


Schema de ajutor de stat în cuantum total de 160 de milioane euro este fundamentată prin efectele negative pe care invazia Rusiei în Ucraina le-a adus agriculturilor români.


În principal, este vorba despre scumpirea input-urilor precum îngrășămintele, energia consumată. Nu se vorbește de efectele în piață ale afluxului de cereale ucrainene, potrivit economedia.ro
Măsura vine în contextul protestelor fermierilor, care au cuprins toată țara.
Ajutorul financiar se acordă cel târziu la data de 30 iunie 2024 numai întreprinderilor afectate de criză. Numărul maxim de beneficiari este estimat la 3.500.
Beneficiarii pot fi: operatorii economici, asociaţiile agricole, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, asociaţiile de fermieri care îşi desfăşoară activitatea în domeniile agricultură, vânătoare şi servicii anexe.


Potrivit proiectului, instituţiile de credite înscrise în program acordă beneficiarilor, în conformitate cu normele proprii de creditare în vigoare, credite non-revolving (cu grafic de rambursare) pentru finanţarea capitalului de lucru, pe o perioadă maxim de 60 de luni, fără posibilitate de prelungire.


Pentru aceste credite nu se percepe comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conţine clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către instituţia de credit.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1664 secunde