Criza de lucrători calificați atinge cote alarmante

379
2
Criza de lucrători calificați atinge cote alarmante - crizadelucratoricalificati-1434286724.jpg

Articole de la același autor

r Economia se îndreaptă spre cel mai profund blocaj structural

La data de 14 iunie 2015, pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă erau anunțate 16.725 locuri de muncă vacante. Circa 85% sunt destinate lucrătorilor calificați cu pregătire medie, iar 5%, celor cu pregătire superioară.

Nu este vorba de o situație conjuncturală, ci de un fenomen ce tinde să se permanentizeze și să ia amploare, dacă avem în vedere că, pe data de 20 aprilie 2015, ANOFM raporta 14.787 de locuri de muncă vacante.

Numărul mare al locurilor de muncă pentru care nu se găsesc lucrători și creșterea lui cu 13,1% în numai două luni demonstrează că economia națională trece printr-o criză de mână de lucru calificată, ce tinde să se acutizeze.

În realitate, criza este mai amplă decât o arată statisticile oficiale, întrucât mare parte dintre locurile vacante nu sunt raportate la ANOFM.

Județul Constanța figurează în raportările oficiale cu 170 de locuri de muncă vacante, cu mult sub oferta reală, prezentată în anunțurile de mică publicitate.

Sezonul estival a început deja și industria turismului se confruntă cu o penurie de bucătari și ajutori de bucătari, barmani, ospătari, recepționere, cameriste și vânzători. Nici comerțul nu o duce mai bine.

Foamea de lucrători calificați se simte în întreaga economie a județului: în industria navală, industria portuară și cea textilă, în construcții și serviciile pentru populație. Până și fermierii au început să caute cu lumânarea forță de muncă.

Pe fondul relansării afacerilor și al expansiunii activităților sezoniere din turism, construcții și agricultură, criza va lua forme dureroase pentru întreprinzătorii privați și va deveni o piedică în calea creșterii economice și investițiilor.

Situația este cunoscută la nivel guver-namental. Premierul Victor Ponta declara recent că "foarte multe companii din zona de producție acum încep să nu mai găsească angajați".

Criza va atinge apogeul din momentul lansării proiectelor de investiții de stat și private, finanțate cu fonduri comunitare, proiecte generatoare de zeci de mii de locuri de muncă. Lipsa de mână de lucru calificată va deveni principala piedică în calea atragerii finanțării europene.

Cum s-a ajuns aici aflăm din "Strategia națională pentru ocuparea forței de muncă 2014 - 2020", care a fost lansată în 2013 și aprobată prin hotărâre de guvern în anul următor. Documentul semnala, la nivelul anului 2013, următoarele puncte nevralgice ale pieței muncii:

- fiscalitatea aferentă muncii este mare;

- nivelul salarizării este scăzut, neatractiv:

- oferta educațională, calificările și competențele asigurate de sistemul de învățământ sunt în discordanță cu nevoile angajatorilor;

- forța de muncă are mobilitate scăzută, iar cultura antreprenorială este redusă.

Experții care au realizat strategia anticipau că România se va confrunta, în continuare, cu riscul creșterii ponderii celor ce sărăcesc muncind și al accentuării migrației pe piața internațională a muncii. Altfel spus, în viitorul apropiat, trebuie să ne așteptăm la o criză mult mai profundă de lucrători calificați.

Cauzele ce stau la baza crizei de lucrători calificați se acutizează pe zi ce trece. Tot mai mulți copii din familiile sărace abandonează școala, prăpastia dintre sistemul de învățământ și nevoile economiei reale se adâncește, iar salariile mici și fiscalitatea mare aferentă acestora alimentează migrația externă a lucrătorilor calificați.

De la criza conjuncturală a forței de muncă, România a ajuns la criza structurală a acesteia, pe care nu o va putea rezolva fără a umbla la cauzele ei profunde.  

Comentează știrea

Fane
15 iunie 2015
Cand la noi ca-n Germania?

Cine are de ales intre un trai prost in Romania si unul decent in strainatate,oare ce va allege? Este normal ca oamenii cu calificari ,cu aptitudini sa aiba minimul de respect de sine si sa doreasca bucuria rezultatului muncii. Asa,doar sa fii oboist si mandru ca ai facut treaba buna pentru altii in lumina patriotismului prost inteles,e o chestie perimata. Platasti,lucrez. Nu platesti,fa-ti singur ce vrei, cum poti. Cand muncesti si castigi mai putin decat cei care o freaca,parca-ti vine sa o freci si tu. Nu mai angajati frecangii pe pile,angajati si platiti pe bune oamenii,aratati respect angajatilor si va fi OK.

mariana
15 iunie 2015
colaborare

Oferta serioasa si care merita! Nu esti de parere ca trebuie sa incepi la timp, daca vrei sa castigi? Acum, dupa ce au vazut filmul care demonstreaza ca totul este foarte serios, oamenii au inceput sa lucreze si sa castige cu noi. Te asteptam si pe tine! Incepi rapid si simti satisfactia ca ai gasit ceva ultra-serios! Filmul video te va convinge! Cere-mi urgent mai multe detalii la adresa mea de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4902 secunde