Sondaj EUROCHAMBRES

Criza forței de muncă, principala provocare pentru firmele românești în anul 2022

190
Criza forței de muncă, principala provocare pentru firmele românești în anul 2022 - crizaforteidemuncaprincipalaprov-1636568042.jpg

Articole de la același autor

A fost dat publicității sondajul de opinie realizat de Asociația Europeană a Camerelor de Comerț și Industrie - EUROCHAMBRES. Ajuns la cea de-a 29-a ediție, studiul reflectă existența unui sentiment comun, la nivel european, în ceea ce privește redresarea economică, în 2022. Intrarea treptată într-o nouă fază economică va atrage după sine și posibilitatea unor riscuri și amenințări la adresa mediului de afaceri, sunt de părere Mihai Daraban - președintele Camerei de Comerț și Industrie din România și Christoph Leitl - președintele EUROCHAMBRES.

Sondajul are în vedere așteptările a peste 52.000 de companii din 26 de țări europene. Se estimează că, la nivel global, discrepanța dintre cerere și ofertă va continua în cursul anului următor. Antreprenorii anticipează că, în 2022, vor exista probleme în ceea ce privește întreruperea lanțului de aprovizionare, dar se așteaptă și la o schimbare a comportamentului consumatorilor. Totodată, companiile se așteaptă ca accesul la energie și materii prime să reprezinte cea mai mare provocare pentru anul viitor, alături de incertitudinea cu privire la ajustările pieței muncii ca urmare a penuriei de muncitori calificați și a creșterii generale a costurilor forței de muncă.

Antreprenorii din România se așteaptă ca vânzările naționale să rămână constante pe parcursul anului viitor. Ceilalți indicatori naționali sunt pozitivi, dar nu sunt așteptate îmbunătățiri majore pentru 2022. Lipsa muncitorilor calificați va continua să fie principala provocare pentru afacerile românești și în 2022.

Rezultatele sondajului indică o creștere treptată a vânzărilor naționale și a exporturilor. După o perioadă caracterizată printr-o cerere scăzută și constrângeri ale lanțului de aprovizionare, reluarea activităților economice și economiile mai mici ale gospodăriilor sunt de așteptat să fie motoarele redresării economice în 2022. În plus, deciziile privind investițiile, suspendate temporar sau amânate în timpul pandemiei, vor fi cele care vor împinge companiile europene către o traiectorie digitală și, totodată, mai ecologică pe termen lung.

Sondajul s-a desfășurat în perioada august-octombrie 2021. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4015 secunde