Mișcarea sindicală are mult de lucru în 2010

Criza și reformele acutizează tensiunile sociale din România

311
Criza și reformele acutizează tensiunile sociale din România - f16b13b3359057a94cf81141192707bd.jpg
Din punct de vedere social, 2010 nu va fi deloc un an liniștit. Criza economică, pe de o parte, reformele din sistemul de stat, pe de altă parte, au generat numeroase tensiuni. La acestea se adaugă nemulțumirile mai vechi ale organizațiilor profesionale privind legislația sindicală și a muncii.

Unificarea salariului minim
Principalele probleme ale mișcării sindicale, în acest an, se referă la Legea unică a salarizării din sectorul bugetar, la modificarea Legii pensiilor, la salariul minim pe economie și la amendarea Legii sindicatelor și a Legii contractelor colective de muncă, afirmă Ion Caraignat, liderul filialei locale a Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa".
"Noi dorim ca salariul minim din sectorul privat să fie egal cu cel din sectorul bugetar. Nu este firesc ca, în economie, să se continue cu două salarii minime, 600 lei la privați și 705 lei la bugetari. Aceasta este una dintre temele de discuție dintre sindicate, patronate și Ministerul Muncii. Așteptăm ca și în mediul privat să se ajungă la 705 lei. În majoritatea sectoarelor de activitate, acest nivel este asigurat. Sunt câteva ramuri, precum chimia, unde salariul minim este de 650 lei.
Legea unică a salarizării a intrat în vigoare. Ea a adus o creștere a salariului minim în cazul unor categorii de personal. Mulți funcționari publici debutanți și o parte din personalul contractual aveau salariul cuprins între 600 și 705 lei. De la 1 ianuarie, aceștia trebuie aduși la nivelul de 705 lei. În cazul acestor categorii de angajați sunt mai puține probleme. În schimb, sunt la altele, pe care coeficienții de ierarhizare îi dezavantajează. Conform legii, până la 30 iunie 2010, partenerii sociali trebuie să discute cu fiecare minister acești coeficienții" - a declarat liderul sindical.

Amendarea legislației sindicale
De ani de zile, organizațiile profesionale fac presiuni pentru amendarea legislației care privește mișcarea sindicală. "La parlament, există un proiect de modificare a Legii sindicatelor. S-au depus și amendamente. Dorim ca, prin modificările aduse legii, liderilor de sindicat să li se asigure protecția chiar din momentul constituirii organizației, din clipa în care s-a redactat procesul verbal. În multe societăți private se întâmplă ca, după prima adunare de înființare a sindicatului, până la emiterea hotărârii judecătorești, lucrătorii care au organizat sindicatul să fie dați afară din societate. Legea nu le asigură nicio protecție, așa cum se întâmplă cu liderii sindicatelor care au obținut avizul instanțelor de judecată.
În cazul Legii contractelor colective de muncă, cerem modificarea prevederilor privind reprezentativitatea părților care participă la negociere, atât patronate, cât și sindicate.
De asemenea, sunt articole care nu sunt puse în concordanță cu Codul Muncii, în ceea ce privește procedura de a declanșa greva. Majoritatea grevelor generale sunt declarate nelegale de către instanțele de judecată, pe motiv că nu s-au parcurs toți pașii. În prezent, procedura este prea greoaie și lungă, fiind nevoie de 60 de zile pentru a intra în grevă. Noi vrem să o simplificăm și să o scurtăm" - a afirmat Ion Caraignat.

Zonele fierbinți ale economiei
Toate aceste probleme, la care se adaugă cele generate de criza economică, sunt suficiente pentru a amorsa conflictele sociale și a genera ample mișcări de protest în 2010? "Dacă vor fi acțiuni revendicative, ele vor avea loc după luna martie, după ce vom vedea ce se întâmplă cu Legea bugetului. Cele mai fierbinți sectoare rămân cel bugetar, transporturile feroviare, unde urmează să se facă disponibilizări și industria chimică (dacă nu se acordă subvenții agricultorilor, pentru procurarea îngrășămintelor chimice)" - prognozează liderul sindical.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7472 secunde