Prețurile au luat-o razna

Cu cât dau constănțenii mai mult pe cereale și legume

201
Cu cât dau constănțenii mai mult pe cereale și legume - legume-1347809303.jpg
Câți constănțeni de rând pot spune că luna aceasta au luat mai mulți bani decât în septembrie 2011? Probabil nu foarte mulți. Prețurile la cereale, legume și carne au crescut semnificativ însă, cel puțin pe alocuri, asta uitându-ne pe datele centralizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din teren, și nu căutând neapărat să ne amintim cât scoteam anul trecut din buzunare pentru produse similare.


Să vedem, așadar, cât spune MADR că erau, în săptămâna 3 - 9 septembrie 2012, prețurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole și alimentare din piețele și târgurile din Constanța, dar și care erau prețurile afișate în urmă cu un an pentru săptămâna 5 - 11 septembrie. Începând cu anul în curs, și cu perioada amintită mai sus, un kilogram de grâu s-a vândut cu 1,8 - 2 lei, pe când în aproximativ aceeași perioadă a anului trecut un kilogram nu costa mai mult de 0,8 lei. Și în cazul orzului, dar și a porumbului, dinamica prețului a fost aproximativ aceeași: 1,8 - 2 lei/kilogram în primele zile ale acestei luni, 0,8 - 1 lei/kilogram anul trecut, respectiv 1,8 - 2,2 lei, cu 1 - 1,2 lei/kilogram.

Dacă în cazul cartofilor prețurile sunt aproximativ identice, atât în perioada amintită din 2011, cât și în cea din 2012, adică 1,2 lei/kilogram, prețul kilogramului de fasole boabe a crescut de la 5,5 - 6 lei la 6 - 8 lei, cel al verzei, de la 0,8 - 1 lei, la 2 - 2,5 lei/kilogram, iar al castraveților, de la 1 - 2 lei, la 2,5 - 3,5 lei.

De asemenea, și prețul ouălor a crescut, de la 0,4 - 0,5 lei, la 0,5 - 0,7 lei, iar al cărnii de vită la carcasă de la 16 - 19 lei/kilogram, la 18 - 21 de lei.

De altfel, în cazul majorității produselor lactate, dar și a celorlalte legume care nu au fost amintite mai sus s-au înregistrat creșteri de preț, în unele cazuri semnificative. Vestea proastă este că tăvălugul scumpirilor este foarte probabil ca de abia acum să înceapă, în special la produsele de panificației, din cauza scumpirii grâului, dar și în cazul altor produse. Seceta s-a manifestat destul de agresiv în majoritatea țărilor cu suprafețe mari de teren agricol din Europa, așadar și multe alimente din import vor ajunge în magazinele din țară la prețuri ceva mai mari.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6077 secunde