Cu cât s-au ieftinit casele și vilele din Constanța în ultimii cinci ani de criză

567
2
Cu cât s-au ieftinit casele  și vilele din Constanța  în ultimii cinci ani de criză - houseforsale-1364728348.jpg

Articole de la același autor

Recesiunea a lovit din plin întreaga piață rezidențială din Constanța, iar segmentul de case-vile nu avea cum să scape. De altfel, acest lucru s-a întâmplat la nivelul întregii țări, spre disperarea proprietarilor. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, prețul pentru acest tip de proprietăți a coborât sub 1.000 de euro pe metru pătrat în aproape toate marile orașe ale țării (Constanța, Brașov, Timișoara, Cluj - Napoca, dar cu excepția Capitalei). Spre deosebire de segmentul apartamentelor, unde în ultimii cinci ani au avut loc scăderi și de peste 50% la nivel de oraș, ieftinirile consemnate pe seg-mentul case-vile au fost totuși ceva mai temperate. Portalul imobiliar a prezentat, recent, topul celor mai mari scăderi de preț pe acest segment al pieței rezidențiale. Analiza ia în calcul prețurile medii solicitate pentru casele și vilele din cinci mari orașe ale țării (cele prezentate mai sus), în trei momente-cheie: februarie 2008, februarie 2012 și februarie 2013.

Dintre centrele urbane analizate, orașul de la malul mării ocupă primul loc în clasamentul ieftinirilor. În decurs de cinci ani, prețul mediu solicitat pentru case și vile s-a diminuat cu 42,8%, de la 1.504 euro pe metru pătrat, în februarie 2008, până la 860 de euro pe metru pătrat, în februarie 2013.

Tot în Constanța a avut loc și cel mai mare declin al prețurilor pe parcursul lui 2012. Astfel, pretențiile proprietarilor au scăzut cu 6,4%, de la o medie de 919 euro pe metru pătrat în februarie anul trecut.

Prin comparație, în orașul de la poalele Tâmpei, prețurile caselor au scăzut cu 39,6% în ultimii cinci ani, de la o valoare medie de 1.410 euro pe metru pătrat valabilă în februarie 2008. Prețul solicitat la ora actuală - de 852 de euro pe metru pătrat - este cu 2,3% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, respectiv 872 de euro pe metru pătrat.

În topul ieftinirilor, pe locul trei este Timișoara. În orașul de pe Bega, vilele s-au ieftinit cu 37,8% în intervalul februarie 2008 - februarie 2013, începând de la nivelul de 1.320 de euro pe metru pătrat. În prezent, proprietarii de pe acest segment solicită, în medie, o sumă de 821 de euro pe metru pătrat. Acest preț este cu 2,1% mai mic decât cel practicat la începutul lui 2012, adică 839 de euro pe metru pătrat util.

Comentează știrea

admirator
1 aprilie 2013
multumiri

pentru articol... bine facut; dar tot nu explcia de ce au scazut (cazut) preturile la apartamente, case, vile, dar la terenuri nu. Mai ales la terenurile extravilane, fara infrastructura necesara...

rodica
14 iunie 2013
despre agenti imobiliari

Agentii imobilari tin cu dintii de preturi ,se cearta cu potentialii cumparatori ,facand chiar ei negocierile in locul proprietarilor . Din cauza impertinentei unor agenti imobiliari ,care in loc sa-si astepte osul de ros la colt , iau la goana si pe putinii cumparatori . Si asta fiindca interesul agentiilor imobiliare este sa mentina preturile cat mai sus .Sa curga bani in buzunarele agentilor cat mai multi ,pentru o nimica toata incaseaza cateva mii de euro la o tranzactie .Cu anunturi mincinoase si poze ce incearca sa mascheze realitatea ,cu verva demna de un avocat, broscoiul imobiliar ,incearca cu disperare sa prinda in plasa cate un amarat de cumparator . Nu inteleg ca vremea castigurilor mari si nemeritate a apus ! Sa dai sa fugi cat poti de asemenea specimene

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9619 secunde