Real Estate

Cum arată piața imobiliară constănțeană, după primele șase luni din an

733
1
Cum arată piața imobiliară constănțeană, după primele șase luni din an - bloc-1372861289.jpg

Articole de la același autor

Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendință de stabilizare a prețurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte. Indicele imobiliare.ro calculat la nivel național (pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele șase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârșitul lunii iunie. Spre comparație, în intervalul similar din 2012, prețurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Față de iunie 2012, prețurile actuale sunt cu 5,4% mai mici. 

Totuși, unele mari orașe ale țării (analiza făcând referire la Constanța, Cluj - Napoca, Timișoara, București, Ploiești și Brașov) au avut un comportament deosebit față de trendul resimțit pe plan național, consemnând chiar importante majorări de prețuri, pe când alte centre regionale s-au conformat tendinței generale, însă cu ieftiniri mai mici decât media la nivel de țară. Din prima categorie face parte și Constanța, care se numără printre orașele cu o evoluție pozitivă a prețurilor în prima jumătate a anului. Majorarea, ce-i drept, nu este una extrem de mare, ci de doar 0,3%, de la 856 la 859 de euro pe metru pătrat util (valoare medie). Potrivit analizei, valoarea actuală este cu 3,9% mai mică decât cea consemnată la mijlocul anului trecut.

În Constanța, trendul ascendent din prima parte a anului a fost susținut de evoluția prețurilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în momentul de față, prețul cerut pentru apartamentele vechi este același ca la începutul anului, respectiv 854 de euro pe metru pătrat.

Pe lângă Constanța, Cluj-Napoca și Timișoara sunt alte două mari orașe din cele incluse în analiză unde apartamentele s-au scumpit.

De cealaltă parte, Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de prețuri (s-a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru pătrat), urmată de Ploiești (cu un minus de 3,8% la șase luni, de la 816 la 785 de euro pe metru pătrat) și Brașov (în prezent 835 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,6% față de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat valabil la începutul acestui an).

Comentează știrea

admirator
4 iulie 2013
felicitari!

Un articol bine facut. Desi e ciudat cum de scad preturile la apartamente, daca presiunea cumparatorilor -si mai ales a celor care inchiriaza- ramine mare. Iar de construit... mai nimic. In acelasi timp, pretul locurilor de casa a crescut -din nou-. Nu e vorba de preturile speculative de sute sau mii de euro m.p. , ci de preturile care asigura grosul terenurilor. Au disparut total preturile sub 3000E/lot. E o situatiecontradictorie, care denota manipularea pietii de cei interesati. Pentru ca tot suntem in perioada Bac-ului, imi amintesc de o carte clasica in literature romana: Morometii. Cei trei frati vitregi, au furat oile si au fugit cu ele la Bucuresti. Unul din ei, a reusit sa se angajeze si si-a cumparat un loc de casa, unde a construit o casuta cu apa curenta si electrica (culmea confortului, pe atunci). Puteti sa-mi aratati si mie un muncitor venit din provincie, care sta in gazda si reuseste sa-si ridice o casa moderna (chiar si cu 2 camera) doar din salariu? Asta denota ca piata imobiliara din Romania neocomunista e mult mai dura decat cea din Romania capitalista. Si ca secureii si nomenklatura ce se mentin la putere exploateaza mult mai dur poporul. (Si preturi la teren mai mari si salarii mai mici.) E de meditat!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5788 secunde