Cum ne investim economiile în anul 2022? Care metodă este cea mai sigură și mai profitabilă?

1547
Cum ne investim economiile în anul 2022? Care metodă este cea mai sigură și mai profitabilă? - fondcumneinvestimeconomiileinanu-1641496955.jpg

Articole de la același autor

Populația este înclinată să pună un ban de o parte, pentru zile și mai negre, chiar și în vremuri vitrege, când crizele și scumpirile se țin lanț. Fiecare dintre noi își pune întrebarea: cum e mai bine să-mi investesc economiile pentru ca valoarea lor să crească și, mai ales, pentru a fi în siguranță?

Această întrebare dă naștere la rândul ei altor întrebări. Mă mulțumesc cu un câștig cât de mic sau vreau unul cât mai mare? Doresc ca investițiile mele să fie în siguranță deplină sau îmi pot asuma un oarecare risc? Vreau să investesc fără să depun nici cel mai mic efort sau, pentru a obține randamentul cel mai bun, sunt gata să mă implic, să culeg informații, să fac calcule, analize și să iau deciziile cuvenite la timpul potrivit?

Sunt convins, stimați cititori că, la fel ca mine, mulți dintre dumneavoastră v-ați pus astfel de întrebări.

Piața depozitelor bancare

Astăzi, piața ne oferă mai multe soluții pentru a ne investi banii, iar plasarea lor în depozite bancare este modalitatea cea mai frecvent folosită de populație.

La 30 noiembrie 2021, depozitele populației (în lei și valută) din băncile României însumau 108.751,4 milioane echivalent lei, fiind mai mici cu 9,57% față de nivelul atins în aceeași lună din 2020. Din total, 58,10% erau depozite în lei, iar 41,90% erau depozite în valută.

Trebuie să știți că doar depunerile bancare de până la 100.000 de euro sunt sigure în cazul falimentului băncii, fiind garantate de stat prin Fondul de Garantare. Pentru sumele ce depășesc acest plafon, calea recuperării trece prin Justiție, dar nu este prea sigură.

Randamentele, respectiv dobânzile depozitelor diferă de la o bancă la alta. Înainte de a alege instituția financiară la care să vă plasați economiile este bine să faceți o analiză a ofertelor afișate pe site-urile unităților bancare.

Iată, pe data de 5 ianuarie 2022, șase bănci comerciale aveau afișate următoarele dobânzi la depozitele în lei, pe un an: BCR – 0,80%; Banca Raiffeisen - 1,00%; BRD – 1,05%; Banca Transilvania - 1,90%; Banca Românească – 2,90%; CEC Bank - 3,00%.

Randamentele în lei oferite de băncile comerciale sunt cu mult mai mici decât inflația anuală. La sfârșitul lunii octombrie 2021 aceasta ajunsese la 7,9%.

Dintre cele șase bănci, doar cinci au afișat dobânzile la depozitele în euro, pe un an: BRD – 0.00%; Banca Transilvania – 0,01%; BCR - 0,01%; CEC Bank – 0,20%; Banca Românească - 0,40%.

În fine, dobânzile oferite la depozitele în dolari pe un an prezintă o variație mare între cele șase bănci: Banca Raiffeisen - 0,01%; BCR - 0,10%; BRD – 0,15%, Banca Transilvania – 0,20%; CEC Bank - 0,35%; Banca Românească - 0,55%.

În ce monedă să investim?

După cum se observă, dobânzile diferă nu doar de la o bancă la alta, dar și în funcție de moneda în care sunt plasate economiile. Desigur, ați vrea să știți care monedă vă asigură cel mai bun câștig, dacă vă investiți banii în depozitele bancare.

În anul 2021, euro s-a apreciat față de leu cu 1,58%. Deci, cei care și-au schimbat leii în euro, la începutul anului 2020, au avut de câștigat. Dacă adăugați și dobânda pe un an a depozitului în euro, randamentul obținut este mai bun decât cel oferit de majoritatea băncilor pentru depozitul în lei pe un întreg an.

În schimb, în intervalul ianuarie – decembrie 2021, dolarul s-a apreciat față de leu cu 10,35%, cu mult peste rata dobânzilor oferite de băncile comerciale. Altfel spus, economisirea în dolari se dovedește a fi cea mai avantajoasă pentru depunători, în ciuda faptului că dobânzile oferite de bănci la depozitele în dolari sunt mici: între 0,01 și 0,55% pe an.

Investițiile bursiere - randamente mari, dar și riscuri

După ce ne-am lămurit cum stau lucrurile pe piața bancară, vă invit să aruncăm o privire și pe bursă. Investițiile de pe piața de capital au un grad de risc mai ridicat, fiind supuse influenței mai multor factori externi și interni, în schimb se pot obține randamente cu mult mai mari decât dobânzile bancare.

În primele 11 luni ale anului 2021, Bursa de Valori București le-a adus unora dintre investitori câștiguri potențiale semnificative. Astfel, creșterea a fost de 28% în cazul OMV Petrom și al Fondului Proprietatea, de 22% pentru Banca Transilvania și 16% pentru BRD – Groupe Societe Generale. La polul opus s-au situat Transgaz cu o diminuare de 22%, Transelectrica (-13%) și Electrica (-17,45%).

Cea mai sigură investiție

Cel mai sigur plasament, cu un randament avantajos, este investiția în titluri de stat. La emisiunea din 6 decembrie 2021 a titlurilor de stat TEZAUR, dobânzile anuale oferite sunt cu mult peste nivelul pieței bancare: 4,25% pentru titlurile în lei, cu scadența de un an, 4,75% pentru cele cu scadența la trei ani și 5,10% pentru cele cu scadența la cinci ani.

Aurul – tot mai scump

Aurul rămâne, în continuare, o investiție sigură, mai ales în perioadele de criză, dar nu întotdeauna profitabilă. La începutul anului, pe 3 ianuarie 2022, gramul de aur se vindea cu 255,7583 lei. În anul 2021, gramul de aur s-a scumpit cu 3,84%, respectiv 9,4589 lei, față de anul precedent. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6591 secunde