Cum pot fi accesate fondurile europene pentru investiţii în sectorul zootehnic şi în procesare

218
Cum pot fi accesate fondurile europene pentru investiţii în sectorul zootehnic şi în procesare - 1-1701777446.jpg

Articole de la același autor

Veşti bune pentru fermierii constănţeni. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat condiţiile accesării fondurilor europene pentru investiţii în sectorul zootehnic şi în procesare, în vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii în sectorul zootehnic şi în unităţi de procesare a produselor agricole şi pomicole. Ambele intervenţii sunt finanţate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 (PS PAC 2027).

„Valoarea maximă a fondurilor europene care se pot obţine pentru investiţii în sectorul zootehnic prin DR-20 este de 2.000.000 euro/proiect, iar în cazul investiţiilor care îşi propun exclusiv simpla achiziţie de utilaje şi echipamente agricole valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/proiect.

Sprijinul public nerambursabil, raportat la costurile eligibile per proiect, este de maximum 65% din costurile eligibile.

Dintre investiţiile eligibile prin intervenţia DR-20, amintim înfiinţarea, extinderea şi modernizarea adăposturilor de animale, dotarea exploataţiei cu utilaje agricole, cu remorci şi semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă, precum şi cu utilajele agricole necesare asigurării bazei furajere. Sunt eligibile şi investiţiile pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea unităţilor de condiţionare şi depozitare, investiţiile necesare reproducţiei, înfiinţarea sau dezvoltarea componentei de comercializare la nivel de exploataţie - inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole.

În cadrul intervenţiei DR-22, valoarea finanţării acordate este de maximum 10.000.000 de euro/proiect pentru înfiinţarea unităţilor de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei şi nutreţuri combinate. Tot prin DR-22 se pot obţine fonduri de cel mult 7.000.000 de euro/proiect pentru alte investiţii de înfiinţare decât cele menţionate anterior şi de maximum 3.000.000 de euro/proiect pentru investiţii de modernizare.

Prin intervenţia DR-22 sunt eligibile investiţii în construcţia şi dotarea unităţilor de condiţionare, depozitare şi procesare, în infrastructura internă şi în utilităţi, precum şi cheltuieli pentru asigurarea respectării condiţiilor de igienă şi a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obţinute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor etc.”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, 5 decembrie, de agenţie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.482 secunde