Ghid practic de vacanță

Cum să nu mori de foame cu bani în buzunar

1736
Cum să nu mori de foame cu bani în buzunar - fa1ad471b1986f700bf71c81047b25bf.jpg
Ai crede că nimeni nu mai refuză bani în ziua de astăzi. Fals. Încercați să mergeți cu zloți sau cu forinți la o casă de schimb valutar și veți vedea că, mai nou, nimeni nu vrea să îți ia banii.

Nu se acceptă decât euro și dolari, valute forte, cu care se poate câștiga ceva ulterior. Pentru un zlot polonez, cotat la circa 1,05 lei, cotele oferite de casele de schimb variază între 0,6 și 0,7 lei - asta dacă încercați să schimbați valută în timpul săptămânii. În week-end, când băncile sunt închise, așteptați-vă la cote de cel mult 0,5 lei.
În plus, este greu să găsești o casă de schimb care acceptă astfel de valute, fie că ești în București (n.r. – capitala României) sau în Constanța. Deci, dacă mătușa din Varșovia sau vărul din Budapesta au trimis bani acasă, aveți grijă să nu depindeți de ei în week-end. Sunt mari șanse să muriți de foame.
În timpul săptămânii, situația se schimbă în bine și devine extrem de amuzantă. În primul rând, evitați băncile de talie medie. Casierele vor crede că atacați unitatea cu antrax, pentru că n-au auzit în viața lor de coroană, zlot, forint sau rublă. Te trimit imediat la BCR (sechele rămase din alte vremuri). Și la BRD se pot schimba valute "exotice", dar să nu sperați că se rezolvă rapid. Cursul este, în general, decent. Spre exemplu, pentru un zlot polonez se oferă 0,99 lei, ba chiar există zile în care poți schimba la paritate.
Desigur, va trebui să așteptați 20 de minute, până când angajații băncii caută specimene în baza de date, fiindcă nu au văzut în viața lor altceva în afară de lei, euro, dolari și franci elvețieni.
"Sigur nu sunt falși?". Bineînțeles! Dacă vroiam să schimb bani falși, veneam cu euro, că doar nu se așteaptă nimeni la așa ceva.
Nu că ar fi rasiști cei care lucrează în bănci și case de schimb valutar, doar că nu este tocmai profitabil să cumperi valute pe care nu le poți folosi în România.
Încercați să mergeți cu lei în Anglia, spre exemplu. În cel mai fericit caz, nu vei fi bătut(ă) și vei putea cumpăra jumătate de liră sterlină, cu care să-ți iei un bilet de autobuz spre aeroport.
În SUA, cel mai probabil vei fi întrebat(ă) ce oraș este România și prin ce parte a Asiei se găsește.
Pentru siguranță maximă, euro rămâne de bază. Dacă cineva refuză să schimbe euro, chemați salvarea – omul a luat-o razna.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2229 secunde