Cum să reducem consumul energetic cu credite, granturi europene și consultanță gratuită

403
Cum să reducem consumul energetic cu credite, granturi europene și consultanță gratuită - 556a47d66dc240aeb87f80c531974ba8.jpg
Energy Efficiency Finance Facility (EEFF) este o linie de credit pe bază de granturi înființată de Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, administrată în România de către Tractebel Engineering SA.
În cadrul ei, companiile industriale din sectorul privat din județul Constanța:
l pot împrumuta până la 2,5 milioane euro de la una dintre băncile participante;
l pot investi banii în eficiență energetică - consultanță tehnică gratuită;
l pot primi un grant de 15% (până la 375.000 euro) la finalizarea investiției;
l pot reduce facturile la utilități.

În perioada 25 - 29 octombrie 2010, municipiul Constanța va fi gazda unei misiuni a programului UE/BERD Energy Efficiency Finance Facility (EEFF). Va fi prezent Cristinel Constantin, consultant senior în cadrul programului, care va fi disponibil pentru întâlniri cu directorii generali și directorii economici ai companiilor industriale private din municipiul Constanța și din alte localități din județ, care sunt interesați de reducerea facturilor cu utilitățile prin realizarea unor investiții de modernizare/reabilitare a instalațiilor, liniilor de producție, echipamentelor mari consumatoare de energie.
Consultanța tehnică gratuită este asigurată de Tractebel Engineering, care va ajuta la identificarea soluțiilor tehnice pentru reducerea costurilor cu energia și care va elabora studiul bancabil necesar băncii în procesul de evaluare a dosarului de împrumut.
Recent a fost lărgită paleta industriilor eligibile, prin includerea sectoarelor agroalimentar, hotelier, comercial (centre comerciale și clădiri de birouri) și energetic (distribuitori de energie și gaze naturale).
Ce tip de investiții sunt eligibile pentru EEFF? Este vorba de investiții care micșorează consumul de energie, precum: sisteme de cogenerare; reabilitarea cazanelor, automatizări, economi-zoare, arzătoare, izolații; înlocuirea cazanelor vechi cu altele perfomante; îmbunătățirea proceselor tehnologice rezultând eco-nomii de energie; îmbunătățirea distribuției aburului (recuperarea condensului); recuperarea căldurii din procesele tehnologice; automatizări și sisteme de control; sisteme eficiente de iluminat.
În schimb, nu sunt eligibile: investițiile greenfield (fabrici noi), investițiile în energie regenerabilă (hidro, eoliană și altele); investițiile neperformante (cu mai puțin de 20% economie de energie, cu rata internă de rentabilitate mai mică de 10%).
Până în prezent, 38 de companii din sectorul industrial privat au beneficiat de împrumuturi semnate cu băncile participante sub auspiciile EEFF. Valoarea totală a acestora depășește 30 milioane euro. Dintre acestea, 20 companii au beneficiat deja de grant-ul de 15% din valoarea împrumutată. Valoarea cumulata a grant-urilor este de aproximativ 2,17 milioane euro.
Pe termen foarte scurt pro-gramul are în curs de organizare și execuție misiuni în Dobrogea și Bărăgan.
Mai multe studii de caz care prezintă companii care au investit deja în eficiența energetică prin programul EEFF sunt disponibile pe site-ul www.eeff.ro. Este pos-tată și o hartă a proiectelor implementate la nivelul întregii țări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 18 Octombrie 2010
Stire din Economie : Cine bate la ușă? Noi, pirații!
Pagina a fost generata in 2.9294 secunde