Cum se impozitează veniturile din jocurile de noroc

178
Cum se impozitează veniturile din jocurile de noroc - cumseimpoziteaza-1434643750.jpg

Articole de la același autor

În "Monitorul Oficial al României", partea I, nr. 407/09.06.2015, a fost publicată Legea nr. 124/2015 privind aprobarea OUG nr. 92/2014. 


Potrivit actului normativ, veniturile din jocurile de noroc se impun prin reținere la sursă, iar impozitul datorat se determină prin aplicarea baremului de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, astfel:
- până la 66.750 lei, inclusiv - 1%;
- peste 66.750 până la 445.000 lei, inclusiv - 667,5 lei + 16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei;
- peste 445.000 lei - 61.187,5 lei+25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 lei.
Potrivit calculelor, dintr-un câștig de 1.000.000 de lei, statul ia aproape 30%.


Nu sunt impozabile următoarele venituri obținute în bani și/sau natură:

- premiile sub valoarea sumei neimpozabile de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu;

- veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machines și lozuri, sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut.


Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv.


Obligația calculării, reținerii și plății impozitului revine organizatorilor sau plătitorilor de venituri.

Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker, impozitul anual se determină de către organul fiscal competent. Contribuabilii care obțin veniturile de mai sus au obligația de a depune declarația privind venitul realizat, formularul 200, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pe baza declarației privind venitul realizat și emite decizia de impunere. Impozitul de achitat pentru veniturile din jocurile de noroc, conform deciziei de impunere se plătește în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.


Impozitul anual datorat pentru veniturile din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker se determină prin aplicarea aceluiași barem de impunere ca și pentru veniturile din premii și jocuri de noroc cu reținere la sursă, aplicat asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc. 


Organizatorii și plătitorii de venituri menționate mai sus, au următoarele obligații:

- transmiterea către fiecare contribuabil a informațiilor referitoare la fiecare venit brut, primit în cursul anului fiscal, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent, în forma scrisă;

- să depună anual, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent o declarație informativă referitoare la fiecare venit brut, pentru fiecare contribuabil.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6026 secunde