Dacă Fiscul își va face datoria, evazioniștii vor umple pușcăriile

343
Dacă Fiscul își va face datoria, evazioniștii vor umple pușcăriile - dacafiscul-1641233519.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 martie 2022, evaziunea fiscală este incriminată. Potrivit OUG nr. 130 din 17 decembrie 2021, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor datorate.

Dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Iar dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda.

În cazul în care prejudiciul produs nu depășește 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se pedepsește.

Făptuitorul nu beneficiază de clemență dacă a mai săvârșit o infracțiune prevăzută de acest act normativ, într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de o pedeapsă mai blândă.

Sunt convins că, dacă structurile Ministerului Finanțelor și-ar intensifica controalele, în foarte scurt timp s-ar umple de bani vistieria statului, iar pușcăriile, de evazioniști profesioniști. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne ar fi obligat să ridice noi stabilimente penitenciare pentru a-i găzdui pe infractorii fiscali, reînființând străvechile închisori ale datornicilor.

Dacă evazioniștii vor simți că instituțiile statului sunt la fel de nepăsătoare ca și până acum, fiți convinși că nu își vor schimba năravul.

Rămâne de văzut dacă această prevedere a OUG nr. 130 va fi pusă în practică, având în vedere că multe alte articole din Codul Fiscal sunt ignorate nu doar de un mare număr de plătitori de taxe și impozite, ci și de cei ce au datoria să îi controleze.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2838 secunde