De ce este atât de important să avem TVA de 9% la mai multe alimente de bază

154
De ce este atât de important să avem  TVA de 9% la mai multe alimente de bază - calcultva1-1382883890.jpg

Articole de la același autor

Revenirea TVA la 19% și scă-derea TVA la carne, dar și la alte alimente de bază, la 9%, reprezintă un subiect de maxim interes, dezbătut intens în ultimele luni. Aceste scăderi reprezintă, de altfel, și una dintre cele trei măsuri necesare a fi luate pentru creșterea atractivității pieței românești, discutate în cadrul Conferinței anuale a Consiliului Investitorilor Români, organizată luna aceasta de Asociația "Forumul Investi-torilor Autohtoni 2013" (FIA 2013).

Unde suntem acum? Avem 24% cotă generală de impozitare, cotă redusă de 9% pentru anumite sectoare (manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității, livrarea de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare, livrarea de medicamente de uz uman și veterinar, livrarea de produse ortopedice, cazarea în cadrul sectorului hotelier și, începând cu 1 septembrie 2013, la pâine), dar și cotă redusă de 5%, care se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale.

"S-a dovedit și se va dovedi că reducerea TVA la pâine va reduce prețul și va crește colectarea, deci reducerea TVA este, cu siguranță, un factor de reducere a evaziunii și ar contribui la relansare", este de părere Alin Burcea, membru fondator FIA 2013, președintele Agenției de Turism Paralela 45.

Colectare redusă

România se află pe locul trei în ceea ce privește cota standard, după Ungaria (27%) și Suedia (25%). Din păcate, ne confruntăm și aici cu o colectare extrem de redusă.

"Evaluând eficiența colectării impozitelor prin intermediul raportului dintre rata implicită de impozitare (definită ca raport între veniturile efectiv colectate pentru un anumit tip de impozit și baza macroeconomică de impozitare corespunzătoare) și rata legală de impozitare, gradul de eficiență al taxării pentru TVA a scăzut sub-stanțial în România comparativ cu perioada anterioară crizei eco-nomice, fenomen însă comun la nivelul grupului noilor state membre UE din Europa Centrală și de Est. Se remarcă totuși o relativă stabilitate a indicelui în perioada 2009-2012, majorarea cotei standard de TVA din 2010 conducând la venituri nominale mai mari în condițiile în care efi-ciența colectării s-a menținut relativ constantă. (…) Gradul de eficiență al taxării în cazul TVA la nivelul anului 2012, de 57%, este semnificativ inferior celui înregis-trat în Estonia (84%), Slovenia (71%) și Bulgaria (71%). România a colectat în 2012, 8,5% din PIB din venituri din TVA, față de 8,32% din PIB în Slovenia, 8,73% în Estonia și 9,15% în Bulgaria, în condițiile în care cota standard de TVA în aceste țări era de 20% (comparativ cu un nivel de 24% în România)", se arată în Raportul Consiliului Fiscal.

Este încurajat consumul

De cealaltă parte, în ceea ce privește cotele reduse, în acest moment România are o aplica-bilitate foarte restrânsă, spun reprezentanții FIA 2013, în cazul produselor alimentare având cea mai mare cotă de impunere din UE. Potrivit acestora, o scădere de 9% la produsele din carne ar fi binevenită. De ce însă prima dată la carne și nu la fructe, legume sau lapte? Reprezentanții FIA 2013 spun că trebuie văzut cât la sută din coșul zilnic de consum al românului reprezintă carnea și dacă merită efortul de a aplica o cotă redusă de TVA în acest caz. Aceștia spun că o creștere sau o scădere a TVA se reflectă, în mod normal, la nivelul prețurilor de la raft, în timp ce pe întregul lanț de producție și distribuție, taxa este dedusă și colectată de fiecare persoană juridică în parte. Așadar, cel puțin aparent, taxa pe valoare adăugată nu este un cost al comerciantului. Reprezentanții FIA 2013 spun însă că de fapt comercianții sunt și ei afectați de nivelul cotei de TVA, în primul rând din considerente de cash-flow. De exemplu, rambursările de TVA durează uneori mai mult de șase luni, timp în care comerciantul finanțează el sumele respective blocate la bugetul statului.

Apoi, comercianții sunt afectați de modificările cotei de TVA din punct de vedere al nivelului de cerere pentru produsele lor. Potrivit reprezentanților FIA 2013, automat prețurile mai scăzute încurajează con-sumul, conducând la o creștere a veniturilor la nivelul comercianților.

Ca și concluzie, investitorii români spun că prin lărgirea bazei de aplicare a cotei reduse de 9% este încurajat consumul, putând însă avea efecte pozitive și în reducerea evaziunii fiscale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6246 secunde