Mihai Daraban, președintele CCIR, explică:

De ce s-a ajuns la o criză a lucrătorilor calificați, în România

538
2
De ce s-a ajuns la o criză a lucrătorilor calificați,  în România - decesaajunslacrizamihaidaraban13-1473697855.jpg

Articole de la același autor

"Învățământul românesc și economia reală sunt două linii paralele", a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, la întâlnirea de ieri, cu ziariștii.

"Economia a suferit schimbări majore generate de privatizările din anii ´90, de măsurile de restructurare din etapa preaderării la Uniunea Europeană și de cele adoptate după intrarea în UE. La ele se adaugă reorientarea economiei fiecărui județ. La toate aceste transformări, învățământul nu a reacționat. A continuat să ducă aceeași politică de menținere, cu orice preț, a catedrelor existente. Ca urmare s-a ajuns la un impas, la o criză a forței de muncă calificate" - a spus Daraban.

Problemele pieței forței de muncă vor fi abordate și în cadrul sondajului la nivel național comandat Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS), de către Camera de Comerț și Industrie a Românie. Cercetarea este axată pe opt teme legate de mediul de afaceri și permite o analiză comparativă cu datele studiului precedent.

Referindu-se la învățământul superior din municipiul Constanța, președintele CCIR a afirmat: "Sunt de 14 ani la CCINA. În toată această perioadă, nu m-am întâlnit cu rectorii universităților constănțene decât la recepții. Nu ne-a întrebat niciunul despre economia reală. Nu ne-a întrebat nimeni de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" și Universitatea Maritimă Constanța, care scot absolvenți pe bandă rulantă, dacă mai există pavilion românesc. Aici e problema: neadaptarea la realitate! Cei din anul întâi de studii știu că trebuie să-și găsească de lucru în flotele străine. Doar câțiva mai nimeresc pe la remorcherele din porturi sau pe navele fluviale. Bieții studenți sunt înebuniți să-și găsească un loc de practică, deși școala este responsabilă de practica studenților. Eu, personal, sunt asaltat de cereri de cadeție. Aceasta e oglinda învățământului românesc".

Vorbind despre faptul că un număr mare de persoane preferă să trăiască din ajutoarele sociale, în loc să muncească, în condițiile în care tot mai mulți agenți economici se plâng că nu găsesc pe piață nici lucrători necalificați, Daraban a semnalat următorul fenomen:

"A apărut o nouă categorie socială: cursantul din învățământul profesional gratuit. În momentul în care cei înscriși figurează că sunt la cursul de reconversie profesională primesc ajutorul de șomaj, ajutoare sociale. Sistemul cameral, oamenii de afaceri cer de mult timp să se pună capăt acestei practici. Pentru a primi ajutoare sociale, cei apți de muncă ar trebui să presteze o activitate în folosul comunității." 

Comentează știrea

Pavel
13 septembrie 2016
Nu poti plati ,nu-ti deschizi afacere

Lipsa de motivatie alunga lucratorii calificati. Ei exista,dar din cauza salariilor absolut ridicule in conditiile in care Romania a impus preturile europene,este perfect normal ca oamenii sa plece acolo unde sunt platiti pentru munca lor. La aceeasi muncaplatita execrabil aici,,afara primesc salarii . Chiar sa facem scoli de meserii,absolventii tot afara vor merge,ca doar a avea o meserie nu inseamna sa fii idiot,ba dimpotriva. Stiu,toti astia cu multi bani vor sclavi care sa le sporeasca averile. Ei bine,in afara capitalistii au invatat ca principalul capital este cel uman si trebuie respectat,lucru care inca nu a ajuns la creierul romanimii.

Geta I
13 septembrie 2016
Muncitori

Unde sunt scolile profesionale?sau scolile de corectie pentru minori? toti fac liceu si facultate, cu media 3 esti liceam sau 5 la mate sau fizica esti student/analfabeti-escroci cu diplome!

Articole pe aceeași temă

Joi, 18 August 2016
Stire din Economie : Curs  în domeniul PSI
Pagina a fost generata in 0.5656 secunde