Dobânzile creditelor în lei scad în 2010

726
Dobânzile creditelor în lei scad în 2010 - 0cbb6f500327aa6d8e0240ab068fbfb3.jpg
Evoluția dobânzilor creditelor în 2010 depinde, în mare măsură, de comportamentul bancar al statului român. Totuși, cei mai mulți bancheri estimează că rata dobânzii va scădea la creditele în lei și va crește la cele în euro.

Dacă România primește banii de la Fondul Monetar Internațional (FMI), statul nu va mai împrumuta bani de la bănci, ceea ce va duce la o creștere a concurenței și, implicit, la scăderea dobânzilor. Dacă acordul cu FMI continuă să se desfășoare cu amânări, atunci sunt mari șanse ca guvernul să se regăsească în imposibilitatea de a-și acoperi cheltuielile, moment în care va apela iarăși la băncile comerciale, ridicând artificial dobânzile.
Dominic Bruynseels, șeful Băncii Comerciale Române (BCR), declara recent că dobânzile creditelor în lei vor scădea în 2010 și că va fi înregistrat un avans al creditării companiilor, mai ales dacă se vor realiza investiții în infrastructură.
"Persoanele fizice nu se vor împrumuta în 2010 decât dacă sunt siguri că vor avea un loc de muncă peste trei luni sau dacă le vor crește veniturile. Menținerea programului Prima Casă va duce la o creștere cu două cifre a creditelor ipotecare", spune Bruynseels.
Bancherii apreciază că dobânzile variabile ale creditelor în lei vor coborî cu cel mult unul – două puncte procentuale, pe măsură ce Banca Națională a României (BNR) va micșora dobânda-cheie, de la 8% la 7%, spre sfârșitul anului 2010.
În același timp, unii bancheri spun că reducerea dobânzilor la creditele în lei nu îi va avantaja pe cei care au depozite în moneda națională.
"În 2010 se va menține trendul de scădere a dobânzilor la lei, până la 12 – 13%. La depozite, dobânda va ajunge în jurul valorii de 7%. La creditele și depozitele în euro, situația va fi inversă, însă depindem și de politica Băncii Centrale Europene", a declarat Radu Ghețea, președintele CEC Bank, citat de NewsIn. În prezent, dobânzile creditelor în lei sunt de 14 – 19%.
Chiar dacă dobânzile vor scădea, creditarea persoanelor fizice nu se va relansa la fel de repede, pentru că există deja datorii mari în acest segment.
"Este de dorit să apară o ajustare a produselor bancare, pe condițiile din 2010. Revenirea depinde de consolidarea industriei bancare și de băncile de nișă", spune Anca Bidian, managerul Kiwi Finance.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 30 Decembrie 2009
Stire din Economie : Retrospectiva anului bancar 2009
Miercuri, 30 Decembrie 2009
Stire din Economie : Poveste de iarnă
Pagina a fost generata in 1.8643 secunde