Fermierii nu se înghesuie să își asigure producția nici când primesc subvenții!

248
Până în prezent, în cadrul submăsurii 17.1 "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor", au fost depuse numai 98 de cereri de plată la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Valoarea lor se ridică la 184.323,44 euro. Submăsura 17.1 a fost lansată începând cu luna aprilie 2019, pentru a-i încuraja pe fermieri să participe la scheme de asigurare private, în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă. 


Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară până pe 30 noiembrie 2019. Depunerea dosarelor cererilor de finanțare se oprește înainte de termenul limită prevăzut, atunci când valoarea publică totală a cererilor de finanțare depuse depășește cu 10% nivelul alocării. 
Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor. 


Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de: 
- 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO); 


- 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO. 


Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt: seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare. 


Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul trebuie să încheie un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsură, să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2073 secunde