Fiscul e în pragul exploziei sociale!

665
6

Articole de la același autor

Finanțele sunt în fierbere. Proiectul Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice i-a determinat pe funcționarii Agenției Naționale de Administrare Fiscală să întrerupă activitatea pentru a doua zi consecutiv. 


Flacăra revoltei s-a aprins în toată țara. Marți, 16 mai 2017, au fost consemnate greve spontane în județele Hunedoara, Galați, Covasna, Arad, Timiș, Neamț, Olt, Dolj, Alba Iulia, Mureș, Bacău, Brăila, Ialomița, Buzău, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Mehedinți și Tulcea.


Începând cu ora 8,30, în curtea Trezoreriei, de pe strada Mircea cel Bătrân, din Constanța, s-au adunat circa 250 de funcționari din cadrul Administrației Finanțelor Publice municipale, care întrerupseseră activitatea. În același timp, acțiuni asemănătoare aveau loc în alte structuri ale ANAF, din județ.


"Colegii mei protestează împotriva tăierii de salarii prevăzută în proiectul Legii salarizării. Reducerile preconizate pentru lucrătorii Ministerului Finanțelor Publice sunt între 10% și 35%, în funcție de categoria de personal. Eu am înțeles de la domnul Liviu Dragnea, din programul de guvernare, că vom beneficia de creșteri salariale. Or, proiectul de lege prevede cu totul altceva. Nu mai înțelegem nimic. Deci, nu numai că nu beneficiem de absolut nimic, dar chiar ni se taie din salarii. Pe de altă parte, lucrătorilor ANAF li s-a cerut să crească gradul de colectare a veniturilor la bugetele statului. Se pare că, în realitate, guvernanții doresc contrariul. Prin acest proiect, ei încearcă să ne păcălească începând cu 1 ianuarie 2018", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber, Cătălin Enciu, președintele executiv al Sindicatului Liber Finanțe Constanța.


Referindu-se la intenția Guvernului de a înființa un corp de 35.000 de consultanți fiscali, care să fie plătiți cu salarii de 10.000 de lei, Cătălin Enciu a spus: "În prezent, funcționarii ANAF nu reușesc să colecteze toate veniturile și să execute silit toți debitorii. Când se va introduce impozitul pe gospodărie, vom avea peste șapte milioane de gospodării. Cine va colecta respectivul impozit, în condițiile în care nu se va mai face stoparea impozitelor la sursă? Consultanții fiscali se vor ocupa doar cu îndrumarea contribuabililor și întocmirea declarațiilor. Plata și încasarea… Dumnezeu cu mila! Asta nu o au guvernanții în vedere. Consultantul fiscal nu se va ocupa cu încasarea efectivă."


Protestatarii au difuzat un material documentar, în care sunt prezentate anomaliile din proiectul Legii salarizării. Se precizează că, pentru funcția de consilier superior, coeficientul de ierarhizare salarială este de 1,96, indiferent de domeniul în care activează ocupantul acestei funcții - la activitatea de inspecție fiscală, de analiză de risc, de soluționare a contestațiilor, de executare silită, de asistență contribuabili sau la resurse umane, la contabilitate sau în unitățile deconcentrate ale ministerelor -, deși răspunderea și complexitatea muncii diferă.


În timp ce consilierul superior (inspectorul superior), care reprezintă gradul cel mai înalt din Finanțe, are coeficientul de ierarhizare salarială 1,96, următoarele funcții au coeficienți mai mari:
- sufleurul la teatru - coeficient 2,00;
- grefierii și asistentele medicale cu studii medii - coeficienți între 1,96 și 3,03;
- asitentul medical debutant, cu studii de scurtă durată - coeficient 2,00;
- inspectorul de concurență debutant - coeficient 2,00;
- șeful formației de muncitori, fără precizarea studiilor - coeficient 2,00.


Participanții la acțiunea de protest se plâng de condițiile de muncă de la Administrația Finanțelor Publice. "Birourile noastre sunt pline de mucegai. Condițiile igienico-sanitare nu sunt conforme legii. Inspecția sanitară nu a venit niciodată să controleze în ce condiții lucrăm. Muncim opt ore pe zi în astfel de condiții. Sănătatea noastră este pusă în pericol. Instalația de încălzire e subdimensionată. Nu a făcut față condițiilor din această iarnă. Toți am lucrat la birou cu mănușile în mâini", a declarat un protestatar. 


"Sistemul informatic este la pământ. La persoanele juridice, funcționează ceva mai bine, la persoanele fizice, deloc, iar cei de la Vamă lucrează manual. Calculatoarele și copiatoarele sunt vechi. Programele sunt greoaie, neactualizate, iar sistemul se blochează foarte des. Pierdem și câte o jumătate de oră pentru a accesa un program. Nu avem consumabile: hârtie și toner", a relatat un alt funcționar.


"Suntem nevoiți să lucrăm peste program, mai ales în perioadele de depunere a declarațiilor fiscale. Orele suplimentare nu se plătesc. Doar în parte sunt compensate cu timp liber. La ANAF, se face muncă voluntară", a povestit o funcționară.


Finanțiștii au fost duși cu preșul că vor obține creșteri salariale și sporuri. Acum, nu mai cred în promisiuni și sunt deciși să protesteze până vor obține un semnal pozitiv. Guvernul are de ce să se teamă. De la o zi la alta, nemulțumirea lucrătorilor ANAF crește în intensitate. Odată cu ea, sporesc solidaritatea de breaslă și hotărârea de a lupta până la capăt. Dacă se va ajunge la oprirea totală a activității în trezorerii, statul va rămâne fără… aer. Nu se vor mai plăti salariile, pensiile, achizițiile publice, facturile. Va fi haos! 


Comentează știrea

Silviu
17 mai 2017
ramaneti in strada, faceti un bine economiei!

Niste incapabili... Au un tupeu fantastic acesti nesimtiti! Vor salarii mari?!? Au distrus si distrug tot ce este romaneste!!! Contribuabilul roman a ajuns bataia de joc a acestor lepre cu apucaturi securistice!!! Acesti viermi ar trebui judecati pentru distrugerea economiei, pentru complicitate la evaziune fiscala, abuz in serviciu, etc. Nesimtirea, aroganta si prostia au atins cote alarmante in ANAF. Sistemul trebuie reformat din temelii!!!

eu
17 mai 2017
pentru Silviu

Incapabil esti tu. Am luat personal mesajul tau, pentru ca ai facut referire la persoane. ... tocmai datorita sistemului, a resurselor alocate pentru finantisti, a personalului insuficient, a faptului ca eu cumpar din banii mei hartia pe care o primesti tu, a faptului ca aplicatiile informatice sunt varza. Cum le fac cei de la minister, asa le folosim. Avem proceduri care ne obliga, a faptului ca lucrez peste program fara sa fiu platita pt asta, a faptului ca nu se dau concedii din lipsa de personal. Si astea toate nu pentru ca sunt incapabila. Ci pentru ca asa vor cei de sus. Si noi, tot doleantele tale le avem vis a vis de fisc.... ....dar tu esti incapabil sa intelegi toate astea.

Silviu
17 mai 2017
pentru eu

Aveti dreptate! Sunt incapabil pentru a intelege nesimtirea, rautatea si aroganta celor ce lucreaza in ANAF. Sunt un dobitoc care isi plateste taxelesi impozitele. Sunt idiotul care este uneori notificat fara sa fi gresit cu ceva. Cu ce sunt eu vinovat, eu boul care trage la jug sa inghit toate aberatiile sistemului din care tu faci parte?!? De ce nu pleci dumneata in privat sa vezi cum se fac banii? Sa stii stimata doamna ca si noi cei care platim taxe si impozite muncim din greu de dimineata pana noaptea tarziu nu avem concedii si nu ne bazam pe un venit sigur. Eu unul vreau respect! Vreau sa fiu respectat de voi, cei care traiti asa, mizerabil, de pe urma noastra, a celor ce platesc taxe si impozite.

eu
17 mai 2017
pentru silviu

Draga Silviu ( daca tot suntem pesonali) Si eu imi platesc taxele si impozitele, stai linistit. Si nu am voie sa fac nimic altceva decat fisc. Comparativ cu tine. Venitul meu e unul singur. Punct. Si, culmea! Si eu am fost notificata de fisc. E adevarat, nu eram eu, dar aplicatiile. Si stii tu cat am alergat eu sa.mi rezolvi problema asta?! Probabil ai habar. Exact ca tine. Si tot ca tine, vreau respect. Nu de la tine, de la statul roman care ma baga pe mine la inaintare, care-si strange banii cu mainile mele, care nu ma apara, daca tu ma dai in judecata pentru ca ti-am trimis notificarea in numele lui, a statului...

Silviu
17 mai 2017
pentru eu

Doamna, daca sunteti atat de batjocorita de statul roman, de ce nu ati iesit in strada pentru a reforma institutia ( ANAF ) ?!? De ce sunteti partasa la toate aberatiile acestei institutii? Va este frica de pierderea locului de munca? De ce nu aveti taria voi angajatii ANAF-ului sa spuneti STOP?!? Si securistii lui Ceausescu au avut un alibi cat se poate de solid. Litera legi!!! De ce nu protestati impotriva aberatiilor impuse de mai luminatii dumneavoastra sefi? De cate ori ati plecat capul atunci cand ati constatat ca omul din fata dumneavoastra este nevinovat si chinuit de un sistem ticalosit? De ce doamna angajatii fiscului se comporta de parca toti am fi niste infractori? Doamna, daca ati fi protestat pentru toate neajunsurile tehnice si de personal, pentru o relatie normala si fireasca pe care statul trebuie sa o aiba cu contribuabilul, pentru reformarea si simplificarea aplicatiilor, as fi fost primul care ar fi iesit in strada alaturi de dumneavoastra. Va doresc o seara buna!

eu
17 mai 2017
pentru Silviu

Domnule....am ajuns de unde am plecat. De la iesitul in strada. O seara buna si o viata asemenea si dvs.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0176 secunde