Funcționarii publici protestează separat pentru o cauză comună

514

Articole de la același autor

Ieri, funcționarii publici din întreaga țară, indiferent de organizația sindicală la care erau afiliați, au avut programate o serie de proteste care au avut drept scop determinarea guvernanților de a găsi, în regim de urgență, soluție pentru revendicările lor.
Dacă inițial lucrurile păreau să se desfășoare conform programului, surpriza a apărut când funcționarii publici afiliați la Alianța "Sed Lex" au renunțat subit la orice intenție în acest sens. În aceste condiții, singurii protestatari au fost funcționarii publici afiliați la Federația Națională Sindicatelor din Administrația Publică, la care sunt arondate majoritatea primăriilor din județul Constanța, care au organizat, pe durata celor opt ore de muncă, o grevă japoneză, purtând pe braț banderole albe.
Tot aici trebuie precizat că o acțiune similară a organizat, cel puțin pe hârtie, și Alianța "Sed Lex", cu o săptămână în urma. Motivul îndoielii ce planează asupra mișcării de protest a "Sed Lex" vine tocmai din partea funcționarilor publici din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Constanța, afiliați la organizația sindicală, care nu numai că au declarat că ei nu au purtat vreo banderolă pe mână, dar nici nu auziseră că ar fi fost programat vreun protest.
Un motiv concret pentru renunțarea la greva de avertisment programată
ieri nu am reușit să aflăm, liderul sindical al funcționarilor publici din DGFP Constanța, Adrian Dugăiașu rezumându-se doar la a spune că decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, iar calendarul protestelor va suferi unele modificări.
De partea cealaltă, Ion Caraignat, secretarul filialei Constanța a "Cartel Alfa", care reprezintă pe plan local interesele funcționarilor publici afiliați la FNSAP, a refuzat să comenteze în vreun fel decizia celor de la "Sed Lex", rezumându-se doar la a preciza că ei își vor respecta în continuare programul stabilit inițial, respectiv grevă japoneză în data de 25 februarie și grevă de avertisment în data de 28 februarie, întrucât guvernanții nu au făcut nici un demers pentru stingerea conflictului.
Astfel, dacă în cazul funcționarilor publici din cadrul FNSAP lucrurile sunt relativ clare, nu același lucru se poate spune și despre cei din "Sed Lex", care nu și-au stabilit încă o dată la care vor relua protestele, în condițiile în care ambele organizații sindicale au același interes. Mai mult decât atât, Biroul Federal al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație a decis la sfârșitul săptămânii trecute declanșarea grevei generale în data de 11 aprilie.
Președintele FNSA, Valer Suciu, a afirmat că s-a ajuns la această situație după ce Guvernul nu a luat în serios revendicările sindicatului.
"Noi am încercat să negociem pentru soluționarea revendicărilor, dar nu avem cu cine. Guvernul nu a avut nici o reacție la acțiunile noastre de protest", a afirmat, vineri, Suciu.
Revendicările sindicaliștilor au în vedere elaborarea în regim de urgență a hotărârii de Guvern privind avansarea funcționarilor publici și a personalului contractual și elaborarea legii salarizării funcționarilor publici și a personalului contractual care să prevadă o creștere a salariilor de cel puțin 20%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8896 secunde