Furnizorii de telefonie, Internet și TV mută rețelele de cabluri în subteran

1049
Furnizorii de telefonie, Internet și TV mută rețelele de cabluri în subteran - santcabluri-1382625368.jpg

Articole de la același autor

r Spre deosebire de capitală, Constanța nu va avea "străzi cu fermoar"

Potrivit HG nr. 490/2011, care completează regulamentul general de urba-nism, localitățile României sunt obligate să-și construiască cana-lizații, pentru amplasarea subte-rană a rețelelor de comunicații.

Actul normativ "interzice montarea supraterană, pe domeniul pu-blic, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de ali-mentare cu apă, energie electrică, termoficare, telecomunicații, tran-sport în comun, a automatelor pentru semnalizare rutieră și altele de această natură".

Cei mai mulți furnizori de utilități (apă, gaze, energie termică și electrică) respectă aceste pre-vederi. Excepția o reprezintă societățile de telefonie fixă, de televiziune prin cablu și de furnizare a serviciului de internet.

Legea presează administrațiile locale și furnizorii de servicii să reamplaseze cablurile în subteran. Unele orașe au trecut, deja, la acțiune.

În București, municipalitatea a adoptat soluția cea mai corectă, cu avantaje pe termen lung pentru comunitate: spațiul subteran a fost concesionat, în baza licitației, unui investitor care construiește rețeaua de canalizații. Aceasta va fi pusă la dispoziția tuturor furnizorilor de servicii care doresc să își ampla-seze cablurile, în baza unei chirii. Construcția a început deja și este realizată în proporție de circa 30%.

Avantajul principal al acestui sistem de canalizații, supranumit al "străzilor cu fermoar", este ace-la că nu-i nevoie să se sape străzile ori de câte ori trebuie să fie introduse noi cabluri sau să fie schimbate cele vechi.

Operațiunea de amplasare în subteran a început și la Constanța. Dar, spre deosebire de administrația capitalei, municipalitatea tomitană a preferat să dea libertate fiecărui furnizor de servicii să-și îngroape propria rețea de cabluri în pământ. Așa că, de acum înainte, pe aceeași stradă, vor fi săpate tot atâtea șanțuri câți furnizori de servicii există. Fiecare nou furnizor care își va face apariția pe piață va săpa alte și alte șanțuri. Ori de câte ori se vor produce defecțiuni în rețele, proprietarii acestora vor face alte săpături.

Din cauza acestui sistem, orașul e condamnat să trăiască, în veci, cu coșmarul săpăturilor. De-acum înainte, pentru consumatori va fi foarte dificil, dacă nu imposibil să-și schimbe furnizorii de servicii.

Ieri, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, lucrătorii unor firme de construcții săpau șanțuri pe un trotuar. "Îngropăm fibra optică a RCS - RDS. Suntem de la mai multe societăți de construcții, care au repartizate zone din oraș" - a declarat unul dintre muncitori. Cu șase luni înainte, același trotuar fusese săpat de muncitorii de la CET, pentru înlăturarea unei avarii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 25 Iulie 2013
Stire din Diverse : Infidelitatea pe internet
Pagina a fost generata in 0.2962 secunde