Galerie foto. Lecție de marinărie, cu vântul în vele

822

Articole de la același autor

Iubește marea! N-ai cum să nu dai ascultare acestei chemări dacă ești tânăr și, mai ales, dacă ai ieșit în largul mării la bordul goeletei "Adornate". 


Sâmbătă, 11 iunie 2015, am participat la una dintre cele mai frumoase lecții de orientare școlară și profesională organizate în România. Asociația Civică "Pentru Constanța", în parteneriat cu Academia Navală "Mircea cel Bătrân" au lansat Campania "Iubește marea!", al cărei scop este promovarea dragostei pentru marinărie în rândul tinerilor aflați la vârsta alegerii drumului de urmat în viață. Organizatorii și-au propus să le prezinte acestora frumusețea și avantajele oferite de cariera de navigator și să le predea primele lecții despre această meserie, chiar pe mare. 


Lansarea campaniei a avut loc în terminalul de pasageri din dana 0, a portului Constanța, în prezența unui număr mare de tineri, a familiilor și reprezentanților presei centrale și locale. Inițiativa a fost prezentată de Alin Vintilă, din cadrul asociației.


Despre meseria de marinar au vorbit contraamiralul de flotila, profesorul univ. dr. ing. Vergil Chițac, rectorul Academiei "Mircea cel Bătrân", și căpitanul Alexandru Ghiță (absolvent al ANMB). Apoi, cei prezenți au vizitat goeleta "Adornate", o adevărată bijuterie a navigației cu vele, care acostase în fața farului Carol I. 


A urmat cea mai spectaculoasă parte a evenimentului. Cinci tineri desemnați prin tragere la sorți, ziariștii prezenți la eve-niment și echipa de campanie au efectuat o călătorie de circa trei ore pe mare, la bordul velierului. Gazdă a fost echipajul de cinci navigatori, în frunte cu comandatul Eduard Troian și șeful de echipaj Mihai Geantău, unul dintre românii cu cea mai mare experiență în navigația cu veliere de înaltă clasă. Geantău a fost maistru principal în marina militară și s-a pensionat de câțiva ani. 28 de ani din cariera de marinar militar i-a petrecut pe nava-școală "Mircea", din care ultimii 10 ani, ca șef de echipaj. 


Nava a ieșit din port, a coborât spre sud, până a ajuns travers de stațiunea turistică Techirghiol, a executat un mic ocol și s-a întors în port. Participanții au putut admira îndemânarea echipajului la ridicarea și coborârea velelor și "zborul" goeletei pe valuri, cu vântul în pânze. Călătoria s-a încheiat în aplauzele participanților, care au răsplătit echipajul pentru profe-sionalismul său și pentru ospitalitate.


În calendarul campaniei organizate de Asociația Civică "Pentru Constanța" și Academia Navală "Mircea cel Bătrân" vor urma: evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, Maratonul caritabil al Constanței și evenimentul "Academia coboară în stradă!"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5738 secunde