Gazele din Marea Neagră, un subiect care solicită consens politic

147
Gazele din Marea Neagră, un subiect care solicită consens politic - dddd-1582537185.jpg
Ministrul Economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, a declarat luni că gazele din Marea Neagră reprezintă un subiect de țară pe care trebuie să existe consens politic și că Legea Offshore, care a stârnit numeroase discuții, poate fi modificată doar în Parlament, relatează Agerpres. Prezent la forumul "Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european", ministrul a adus în discuție Pactul Verde European și necesitatea gazelor naturale – inclusiv din Marea Neagră – pentru a putea îndeplini țintele acestuia.

În România, aproximativ 25% din energie este produsă pe bază de cărbune. Comisia Europeană și Uniunea Europeană își propun, prin Green Deal (Pactul Verde European), ca, până în 2030, să reușească o reducere cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), iar în 2050 să existe neutralitate din punct de vedere al acestor emisii. "Pentru România, este o țintă realistă. Ce facem cu cărbunele? Este o problemă foarte mare. Trebuie să folosim toți banii europeni, Fondul de tranziție europeană de 750 de milioane de euro – să îl ducem acolo unde trebuie, în zonele carbonifere, în Valea Jiului, în Oltenia, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, ca tranziția să fie cât mai ușoară".

Popescu a spus că trebuie gândite strategii și pentru Complexul Energetic Hunedoara, Termocentrala de la Midia, Termocentrala de la Paroșeni și patru mine din componența ei. "Ne vom asigura ca, până în 2030, să se respecte acea reducere de 50% a emisiilor CO2 pe zona de producere a energiei electrice din cărbune. (...) Pentru asta, avem nevoie de gaz, iar România deține rezerve onshore și offshore. Gazele din Marea Neagră reprezintă un subiect de țară pe care trebuie să existe consens politic".

Recent, ministrul a aprobat foraje geologice pentru amplasarea conductei în zona Midia. "În 2021 - 2022, vom avea primele gaze aduse din acel perimetru pe țărm", a adăugat el la întâlnirea de luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3024 secunde