Guvernul a aprobat două programe destinate consumatorilor de droguri

100
Guvernul a aprobat două programe destinate consumatorilor de droguri - guvernulaaprobat-1439991080.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat astăzi două programe ce au ca scop prevenirea consumului de droguri și oferirea de asistență medicală, psihologică și socială consumatorilor de droguri, ce urmează a fi derulate prin Agenția Națională Antidrog, în calitate de coordonator național al politicilor în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri.

Subprogramele prevăzute de cele două programe se pot clasifica după tipul de activitate după cum urmează:

Activități de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool și substanțe noi cu efecte psihoactive. Aceste programe se adresează, în principal, tinerilor cuprinși în toate formele de învățământ, prin orientarea acestora către activități culturale, artistice și sportive, ca alternativă la consumul de droguri și pentru promovarea unui stil de viață de sănătos.

Prevenirea consumului de droguri prin programe de educație nonformală au în vedere dezvoltarea comportamentului controlat.

Totodată, în sprijinul prevenirii consumului de droguri, se dorește crearea unei rețele specializate, formată din cadre didactice, consilieri școlari, voluntari.

Activități de asistență medicală, psihologică și socială pentru consumatorii de droguri se vor realiza pin intermediul centrelor de de prevenire, evaluare și asistență antidrog. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) reprezintă o structură teritorială a Agenției Naționale Antidrog, și asigură suplimentar atribuțiilor de bază în domeniul asistenței consumatorilor de droguri (evaluarea medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, managementul de caz, asigurarea medicației) servicii de asistență integrată în adicții (servicii de menținere a abstinenței cu metadonă, servicii de menținere a abstinenței cu buprenorfină, servicii de menținere a abstinenței cu naltrexonă, testare rapidă HIV, HVC și HVB ș.a.).

De asemenea se dorește crearea a două servicii sociale tip adăpost cu câte 10 locuri pentru consumatorii de droguri, precum și a unui centru social pentru copiii consumatori de droguri (15 locuri).

Activități de informare se vor realiza prin intermediul serviciilor outreach (pe teren) și intervenții pentru românii care lucrează în străinătate sau se deplasează frecvent în străinătate, precum și pentru imigranții care consumă droguri, oferindu-le ghiduri de informare cu privire la riscurile consumului de droguri.

Totodată, se dorește consolidarea serviciilor de informare și consiliere telefonică pentru consumatori de droguri și familiile acestora, precum și realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare și vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.

Activități de reintegrare socială a foștilor dependenți de droguri se realizează prin servicii de tip "grup suport" care vizează și persoanele private de libertate (penitenciarele Rahova, Jilava și Târgșor) și reabilitate prin programe de tip comunitate terapeutică în penitenciar.

Programul Național de Prevenire și Asistență Medicală, Psihologică și Socială a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 28 de milioane lei, iar Programul de interes Național de Prevenire și Asistență Medicală, Psihologică și Socială a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 12,7 de milioane lei.

Cuantumul total al bugetului celor două programe este în valoare de 40,7 milioane de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6462 secunde