Hai la muncă să muncim, dă Doamne să nu găsim! Ce joburi se caută pe piața din Constanța

2857

Articole de la același autor

Ridicarea restricţiilor sanitare şi ieşirea din amorţeala pandemică a început să mişte şi piaţa muncii din Constanţa. Cele mai multe joburi scoase la bătaie sunt în industria ospitalităţii pentru studii medii şi necalificaţi. Din păcate, posturile pentru studii superioare se regăsesc greu în ofertele agenţilor economici.

Iminenta deschidere a sezonului estival a adus pe piaţa muncii multe oferte pentru HoReCa. Anunţurile de mică publicitate, site-urile de locuri de muncă şi ofertele directe la angajator caută bucătari, barmani, recepţioner, ospătar şi cameriste. Oferte numeroase sunt şi pentru lucrători comerciali, reprezentanţi de vânzări, femei de serviciu, strungari, lăcătuși mecanici, vopsitori. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) are şi ea un total de 634 de posturi vacante pentru tot judeţul, cele mai multe sunt pentru studii medii şi necalificaţi.

„De la ridicarea restricţiilor sanitare, agenţii economici au început să se adreseze agenţiei judeţene pentru găsirea unor potenţiali salariaţi. Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru studii medii, şi aici intră liceul şi cursurile postliceale şi muncitori necalificaţi. Avem şi câteva posturi pentru studii superioare, dar le numeri pe degete. Nuclearelectrica este în căutare de ingineri, avem un post de director de magazin, unul de expert achiziţii publice, unul de manager”, au spus reprezentanţii AJOFM.

Cu toate acestea, nu prea se înghesuie nimeni să ocupe aceste joburi. Și asta în timp ce, pe la colțuri, se tot plâng că nu găsesc de muncă!

Câţi salariaţi sunt în judeţul Constanţa

Numărul salariaţilor din judeţul Constanţa era la sfârşitul lunii februarie 2021, de 186,7 mii de persoane, din totalul de 760.169, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică. La nivelul judeţului Constanţa cei mai mulţi angajaţi erau înainte de pandemie, în industrie, reprezentând peste 50% din persoanele active, urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi serviciile, peste 48%, în care intră service-urile auto şi industria prelucrătoare peste 39%. Piaţa muncii în general, se confruntă acum şi cu un exod al forţei de muncă peste graniţă, în contextul ridicării restricţiilor din ţările europene. Analiştii economici spun, că în perioada următoare, în contextul creşterii inflaţiei, a cursului valutar leu/euro şi a creşterii preţurilor principalelor materii prime, presiunea se va pune pe creşterea salariilor şi pe criza forţei de muncă. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în luna februarie 2021, câştigul salarial mediu brut în judeţul Constanţa a fost de 4,992 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 3.047 lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5554 secunde