Sezon compromis și anul acesta? Hotelierii, afectaţi de pandemie, în deficit major de personal

774
Sezon compromis și anul acesta? Hotelierii, afectaţi de pandemie, în deficit major de personal - fondturism-1621360457.jpg

Articole de la același autor

Deşi au mai rămas doar câteva zile până ce vom intra în luna iunie, hotelierii, care în anii trecuţi aveau la acest moment echipele formate, se află acum în criză de personal. Majoritatea caută, cu disperare, oameni cu care să îşi poată desfăşura activitatea în acest sezon estival.

Din cauza pandemiei de Covid-19, industria hotelieră a avut cel mai mult de suferit în ultimul an. Peste tot, în oraş, ca de altfel şi în judeţul Constanţa am avut hoteluri, restaurante, pensiuni închise. Aproape toate cu lacăt pe uşă…Din păcate, foarte mulţi angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă, iar în aceste condiţii, şi cu familii pe acasă, facturi şi rate la bănci de achitat, au fost puşi în situaţia de a se reprofila.

În acest fel, patronii şi-au pierdut chiar şi salariaţi fideli, care lucrau la ei de ani de zile, pentru că şi pandemia trece prin stomac, ori ei trebuiau să îşi susţină familiile. Acum, că restriciţiile ce ţin de răspândirea Sars- CoV-2 au mai fost relaxate, ei încearcă să-şi refacă schemele de personal.

O altă problemă întâlnită de hotelieri este lipsa personalului calificat, pregătit pe domenii, astfel încât turiştilor să le poată fi oferite servicii de cea mai bună calitate. Dar, chiar şi aşa, patronii vor să angajeze şi să pregătească noi salariaţi. Important este ca ei să dorească să muncească şi să se prezinte la interviuri, şi, desigur, la locurile de muncă.

Pentru a vedea ce condiţii se oferă, am luat legătura cu mai mulţi angajatori. O pensiune aflată la intrarea în Năvodari oferă, de exemplu, un salariu de circa 2.000 de lei cameristelor. Pentru cei care aleg să îşi desfăşoare activitatea în staţiunea Mamaia, salariile sunt confidenţiale şi nu pot fi aflate decât în urma unui interviu la faţa locului, dar turele sunt de 12/24, 12/48. În Neptun, în schimb, pe aceleaşi ture, şi dublate pe timp de zi de încă un angajat al hotelului, recepţionerii primesc un salariu net pe luna iunie, de 1.800 lei, la care se adaugă 200 de lei bonurile de masă. Pentru că şi încasările cresc, de obicei, în turism în lunile iulie şi august, şi salariile urcă în această locaţie, la respectiv 1.950 lei şi 2.500 lei. La Costineşti, cele care sunt interesate să lucreze ca şi cameriste, angajatorii le oferă 2.500 lei, dacă stau doar până la sfârşitul lunii august, plus cazare şi masă şi 3.000 de lei, dacă sunt dispuse să rămână până la sfârşitul sezonului.

Pentru a angaja cât mai repede, patronii şi-au anunţat ofertele şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa. Totuşi, oferta lor nu se compară cu cea din anii trecuţi, când totul funcţiona la capacitate maximă. Astfel, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Adelina Vlad, doar 85 de posturi disponibile sunt oferite de către angajatori la ei. Se pare că cei mai mulţi au preferat să anunţe posturile disponibile fie pe site-urile specifice cu locuri de muncă, fie pe reţelele sociale. Reprezentantul agenţiei a adăugat că, chiar dacă angajatorii anunţă locurile de muncă la AJOFM, ei nu sunt obligaţi să încadreze în câmpul muncii şomeri. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6479 secunde