A venit marea relaxare! „Plajele nu sunt pregătite să primească turişti, iar lista galbenă trebuie să dispară”

1908
A venit marea relaxare! „Plajele nu sunt pregătite să primească turişti, iar lista galbenă trebuie să dispară” - fond1-1621012443.jpg

Articole de la același autor

Mult aşteptata relaxare a venit, dar pe noi ne-a prins nepregătiţi. Eforturile administraţiei centrale şi locale de a ne vaccina, au început să se vadă şi de sâmbătă facem primul pas spre libertate, prin care nu vom mai purta măşti în aer liber. Cu toate acestea, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au spus, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută, vineri, că nu este suficient pentru a reporni turismul românesc.

Principala problemă pentru a reporni sezonul turistic românesc este lista galbenă, pe care reprezentanţii din domeniu o numesc „lista neagră”. „Multe ţări europene au renunţat la ea şi România ar trebui să facă la fel”, a spus Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

România este una dintre ţările europene cu cea mai bună organizare a campaniei de vaccinare şi datorită rezultatelor eficiente avem un indice epidemiologic foarte mic.

„Este extraordinar ce se întâmplă în România şi-l felicit pe primul-ministru pentru asta. Pot să spun că s-au dublat vânzările de pachete de vacanţă pentru balneo, munte şi litoral. Dar ce facem cu românii nevaccinaţi care trebuie să stea în carantină la întoarcere dintr-o ţară din lista galbenă?”, a declarat Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT.

La ora actuală, ţara noastră este pe locul 6 la vaccinări în Uniunea Europeană şi pe 18 în lume. Aşa se explică, de ce principalele destinaţii de vacanţă ale românilor intră automat pe lista galbenă, pentru că au indicele mai mare decât noi. Astfel că, ANAT a propus Comisiei condusă de secretarul de stat, Raed Arafat să fie stabilit un indice epidemiologic fix, de 400-500, iar turiştii nevaccinaţi care se întorc din ţări cu indice mai mic decât cel fix, să nu mai stea în carantină la întoarcere.

Turiştii români care se întorc în ţară să fie testaţi în aeroport

Reprezentanţii asociaţiei au dat exemple de ţări care folosesc indicele fix, cum ar fi Portugalia care foloseşte un indice fix de 500, iar Irlanda, de 700. Ei au subliniat că sunt deja 13 state membre care au renunţat la lista galbenă şi că ar trebui ridicate restricţiile pentru persoanele care s-au vaccinat, care au trecut prin boală sau care sunt testate negativ. ANAT mai propune şi înfiinţarea mai multor puncte de testare în aeroport unde persoanele care se întorc din ţări cu indice epidemiologic mare să se poată testa PCR. În plus, susține ANAT, această măsură ar fi şi un avantaj fiscal pentru stat, că nu vor mai fi persoane în carantină cărora să le plătească concediu medical. Așadar, se dorește ca pentru stimularea turismului de incoming, turiştii care vin în România din ţări aflate pe lista galbenă, care nu au reuşit să se vaccineze, să fie exceptaţi de la carantinare dacă prezintă un test negativ. Conducerea ANAT a atras atenţia, că acum este un moment bun pentru ţara noastră să atragă turişti, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ar trebui să aibă un buget pentru promovarea turismului românesc.

Plajele să fie predate operatorilor

O altă problemă ridicată de antreprenorii din turism s-a referit la plaje. ANAT nu înţelege de ce nu se predau plajele mai devreme, dacă vor fi gata până la finalul lunii mai.

„Ne dorim să vindem România, dar ce oferim? Turişti care să meargă cu prosopul la plajă ca în anii ’90? Salutăm cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani, de lărgire a plajelor de la Mamaia la Năvodari, dar nu este posibil să stăm după constructor şi să dăm operatorilor să pregătească plajele la 1 iulie. După ce că la 1 septembrie elevii se întorc la şcoală, ce le mai rămâne agenţilor economici de pe litoral, mai ales că mai mult au fost închişi, din ce să se redreseze?”, a subliniat Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT. Reprezentanţii ANAT au venit cu două soluţii: să se încredințeze provizoriu plajele agenţilor economici ca să aibă timp să le pregătească şi să se predea pe tronsoane.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4522 secunde